ART PREPORUKA

SFF: Počasno Srce Sarajeva Pavelu Pavlikovskom

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti reditelja Pavela Pavlikovskog, kome će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Velikom filmskom autoru će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, a program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica Ida i Hladni rat. Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film Ida, te prošle godine, kada je Hladni rat otvorio festival, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala.
Rođen 1957. godine u Varšavi, Pavlikovski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i Oksfordu. Kasnih 1980-ih počeo je da radi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su Od Moskve do Pietushkog: putovanje sa Benediktom Jerofejevim (1990), Dostojevski na putu (1991), Srpska epika (1992), Na odmoru sa Žirinovskim (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia. Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom Kradljivci auta, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi Posljednje utočište (2000) i Moje ljeto ljubavi (2004), za koje je potpisao scenario i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma Žena iz petog okruga (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom Ida, koji je pored Oscara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Evropskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013., dok je završavao film Ida. Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Wajda School.
U najnovijem filmu Hladni rat, Pavlikovski je kroz istorijsku ljubavnu priču (nadahnutu stvarnim životom njegovih roditelja), kreirao bezvremenu stvarnost. Film je osvojio brojna priznanja, počev od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Kanu 2018, a trijumfirao je i na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenario i glumicu (Džoana Kulig). Hladni rat je nominovan za Oskara 2019. godine u tri kategorije: za film van engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukas Žal).

Hvaljen od kritike i omiljen kod publike, Pavlikovski je autor čiji rad odražava njegovo životno iskustvo, te etički i umjetnički stav. Kroz njegove filmove progovaraju snažan talent, svijest o istorijskim promjenama i osjećaj za odnos između intimnog i društvenog. Prema sopstvenim riječima, u filmskom stvaranju ga vodi potreba da pronađe nova značenja u već poznatom i viđenom.
– Za mene, to je bit filma: fotografisanje stvarnosti i istovremeno prevazilaženje onog očitog. Ne prepustiti se realnosti onako kako se očekuje već upravo suprotno: ići protiv struje, otkrivajući nepoznato u svakodnevnom. (časopis Vertigo, novembar 2007).

Počasno Srce Sarajeva Pavlikovskom će biti uručeno na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala, 16. augusta.