DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Rekonstruisana sala Gimnazije ,,Slobodan Škerović“

U rekonstrukciju sale podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 30 000 eura, i to u saradnji Ministarstva prosvjete, Gimnazije i donatora, istakao je ministar prosvjete dr Damir Šehović tokom posjete rekonstruisanoj sali.

-Radovi u sali podgoričke Gimnazije su bili takvi da su podrazumijevali prije svega rekonstrukciju parketa na način predviđen za najozbiljnija evropska takmičenja. U tom dijelu upravo je ova sala, uz salu SC „Morača“, urađena po najvišim standardima – rekao je Šehović.

Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović govorila je o značaju podsticanja mladih na bavljenje sportskim aktivnostima.

-Ovom rekonstrukcijom skrećemo pažnju na važnost fizičkog razvoja mladih ljudi. Rekonstrukcija je još značajnija kada se ima u vidu da smo mi upisali treću generaciju sportskog odjeljenja, u kome uče perspektivni mladi sportisti. No, ova rekonstrukcija je podjednako važna i za grad, jer se ovdje mogu obavljati različite aktivnosti – kazala je Bojanić-Lalović.

Šehović je naveo i tekuće ili tek završene slične projekte na školskim salama širom Crne Gore.

-Nedavno su završene ili su započete investicije samo u sportsku školsku infrastrukturu od oko 1,5 miliona eura. Dovoljno je pomenuti izgradnje školskih sportskih terena u Gusinju i Plavu koje su u toku i koje zajedno vrijede oko 550 000 eura. Dodatno, u toku su radovi na rekonstrukciji školske sale u školi „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju 170 000 eura, i taj projekat realizujemo sa Ministarstvom sporta i opštinom Bijelo Polje. U toku je i rekonstrukcija sale u školi „Orjenski bataljon“ u Bijeloj od oko 60 000 eura. Riječ je evidentno o velikim investicijama koje zahtijevaju vrijeme, ali uzevši u obzir sve što sam naveo, očigledan je i naš trud da pomognemo u stvaranju optimalnih uslova za bavljenje sportom i da nadoknadimo nedostatak kapaciteta u školskoj sportskoj infrastrukturi tamo gdje ga ima- naveo je Šehović.

Ministar je govorio i o projektima koji su nedavno završeni, a takođe se odnose na rekonstrukciju školskih sala.  Kako se navodi u saopštenju, završena je i rekonstrukcija sale Gimnazije u Tuzima od preko 100 000 u saradnji sa TIKA-om (Turska agencija za saradnju i koordinaciju), kao i rekonstrukcija sala škola “Blažo Jokov Orlandić” u Baru, “Nikola Đurković”u Kotoru i gimnazije u Pljevljima pojedinačne vrijednosti 30 000 eura.

Tema koja je bila u posebnom fokusu javnosti jeste i izgradnja sportske sale u školi „Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju, pa je ministar najavio da je ona ove godine uvrštena u kapitalni budžet i da su započete aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije, a vrijednost tog projekta se procjenjuje na oko milion eura.