PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Hibiskus za liječenje prehlade

Zbog prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, hibiskus djeluje antioksidativno i poboljšava odbrambene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučuje zimi, u vrijeme prehlada i gripe, jer snažno utiče na oporavak organizma.

Posebno je cijenjen u indijskoj tradicionalnoj medicini, kao i kineskoj narodnoj medicini. Iako se gaji u cijelom svijetu, prirodno stanište hibiskusa su topli i umjereni suptropski i tropski regioni.

Porijeklom je sa prostora današnje Indije i Kine, a smatra se da je u Evropu stigao 1731. godine, po povratku biologa sa istraživačkih pohoda u Aziji.

Zahvaljujući svojim sastojcima hibiskus veoma povoljno utiče na zdravlje. U hibiskusu je prisutno čak trinaest aminokisjelina od kojih je šest izuzetno važno za čovjekov organizam. Sadrži i veliku količinu vitamina C, kao i 7,5-9,5 procenata gvožđa, flavonoide, enzime, eterična ulja, voćne kisjeline.

Hibiskus pokazuje odlične rezultate kada je u pitanju imunitet, jer utiče na njegovo jačanje i poboljšanje opšteg stanja organizma. Preporučljiv je u slučaju prehlade, kašlja, upale grla.

Takođe pomaže i kod stomačnih problema i utiče na ublažavanje grčeva u stomaku i materici, a služi i kao blag diuretik (podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz tijela).

Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana, osvježava dah.

Zahvaljujući sadržaju brojnih flavonoida, čaj hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma i zaštitu jetre od otrova, ubrzava metabolizam i poboljšava rad štitne žlijezde.

Jedna od najpoznatijih prednosti hibiskusovog čaja jeste smanjenje krvnog pritiska. Rezultati skorašnje studije sprovedene u SAD-u sugerišu da čaj napravljen od ekstrakta cvijeta hibiskusa može biti od pomoći u tretiranju blage i umjerene hipertenzije.

 

Izvor: Avaz