ART PREPORUKA

SJUTRA ,,MONTEVIZIJA”: Sve spremno, specijalni gost Hari Varešanović


Sve je spremno za sjutrašnju ,,Monteviziju“, na kojoj će biti izabran predstavnik Crne Gore na ,,Pjesmi Evrovizije“ a specijalni gost biće Hari Varešanović.
Program počinje u 21 sat, a u Velikom studiju RTV Crne Gore predstaviće se grupa ,,D mol“ sa pjesmom ,,Heaven“ pod rednim brojem 1, Andrea Demirović sa numerom ,,Ja sam ti san“ pod rednim brojem 2, Monika Knezović sa pjesmom ,,Nepogrješivo“ pod rednim brojem 3, Ivana Popović-Martinović sa numerom ,,Nevinost“ pod rednim brojem 4 i Nina Petković sa pjesmom ,,Uzmi ili ostavi“ pod rednim brojem 5.
O pobjedniku će odlučivati publika putem SMS poruka, radijski žiri (žiri radio-stanica u Crnoj Gori), internacionalni žiri sastavljen od članova ekipa pobjednika dosadašnjih ,,Evrovizija“ ili članova njihovih timova i stručni žiri koji će činiti crnogorski muzičari, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u podgoričkom hotelu ,,CentreVille“. Glasanje će se odvijati u dva krugu. U prvom će glasati sva četiri žirija, a u drugom samo publika putem SMS-a.
U revijalnom dijelu, pored Varešanovića, nastupiće KIC pop hor i plesači plesnog kluba ,,Sonrisa”.
Generalni direktor RTCG Božidar Šundić istakao je da će Radio-televizija Crne Gore kao članica EBU-a učiniti sve da sjutrašnjem pobjedniku omogući da predstavi Crnu Goru na što bolji način.
– Afirmacija crnogorske muzičke scene, crnogorskih autora, tekstopisaca, kompozitora i vokalnih solista, Nacionalnog javnog servisa i afirmacija Crne Gore nema cijenu. Našeg predstavnika moramo tako pripremiti da pobijedi u Tel Avivu – kazao je Šundić.
On je dodao da je zadatak Nacionalnog javnog servisa je da uzmu učešća u ,,onome što nam kao članicama Evropske asocijacije javnih emitera pripada, da domaćim autorima i izvođačima otvorimo vrata svjetskih pozornica i odupremo se svim oblicima samoizolacije i zatvaranja u okvire“.
– Vrijeme kao majstorsko rešeto pokazalo je da su dosadašnja učešća na ,,Evroviziji“ u godinama nakon obnove državnosti učinila mnogo na promociji Crne Gore i njenoj prepoznatljivosti i u ovu ,,Monteviziju“ kao uvod u evrovizijski nastup, uloženo je puno rada, ideja, strpljenja, stranica scenarija, pravilnika i tako dalje. Formalno, sve je usklađeno sa programsko-produkcionim planom koji usvaja i kontroliše Savjet naše medijske kuće – rekao je Šundić.
,,Montevizija“ je, naglasio je on, dio evropske cjeline i na planu razvoja i tehničko-produkcione angažovanosti svake godine zahtjevnija i teža.
– Saglasno tome, odlučili smo da ,,Montevizija“ bude i ,,vatreno krštenje“ za najnoviju HD mobilnu tehniku. Učinićemo sve kako bismo našim gledaocima, pored muzičkog ugođaja, ponudili najbolji signal, besprekornu sliku, kao što smo to uradili tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu. Specijalno tokom emitovanja ,,Montevizije“, biće pušten signal, imaćemo poseban kanal na raspolaganju korisnicima svih kablovskih operatera u Crnoj Gori. Sa ponosom ističem da su svi kapaciteti, i ljudski i tehničko-produkcioni, okupljeni oko ,,Montevizije“ i uvjeren sam da će gledaoci sjutra osjetiti taj entuzijazam naših kandidata i ekipe Radio-televizije Crne Gore – smatra Šundić.
On je podsjetio da će RTCG jednog gledaoca, SMS glasača, ,,obradovati jedinstvenom prilikom da sa našom ekipom prisustvuje ,,Eurosongu“ u Tel Avivu“.
Učešće u nagradnoj igri stiče se glasanjem za favorita putem SMS poruke, koja će koštati 60 centi sa obračunatim PDV-om. Svaki gledalac koji glasa na ,,Monteviziji“ dobiće povratnu informaciju s kodom, koji će biti izvučen ručno. Svi službeni brojevi telefona, kako je naglašeno na današnjoj konferenciji za novinare, zaposlenih u RTCG biće blokirani i oni neće imati pravo da učestvuju u nagradnoj igri.
Željko Vukčević ispred ,,D mola“ istakao je da je ,,Evrovizija“ ,,veliki korak za sve nas, velika šansa gdje ćemo svi mi dati još veći maksimum i da ćemo se potruditi da našu zemlju predstavimo na što bolji način.“
Andrea Demirović, podsjetivši da je prošlo deset godina otkako je nastupila na ,,Evroviziji“, dodala je da se dosta toga promijenilo u produkciji i samom njenom muzičkom izrazu.
– Pjesma je drugačija. Već sada imam povratne informacije od fanova ,,Evrovizije“ širom Evrope, tako da mogu da naslutim šta bi me tamo očekivalo – rekla je Demirović.
Monika Knezović istakla da je da je srećna što ima priliku da pjesmu predstavi na ,,Monteviziji“, te da će dati svi svoj maksimum sjutra i ,,neka publika odluči ono što je najbolje“.
– Što se tiče ,,Evrovizije“, sigurno bi me očekivala velika profesionalnost, sjajno iskustvo i veliki put ka svjetskoj sceni – smatra Knezović.
Ivana Popović-Martinović izrazila je oduševljenje montevizijskom scenom.
– Što se tiče ,,Evrovizije“, meni ne izlazi iz glave rečenica od prošlogodišnjeg sastanka, kad je Ivan Maksimović na prezentaciji naših obaveza u Power point-u došao do kraja i rekao u zadnjem slajdu: ,,I, eto, onaj koji pobijedi, neka mu je Bog u pomoć.“ – podijelila je sjećanje Popović-Martinović, a salom se zaorio smijeh.
Ona je dodala da zna da je čekaju velike obaveze ako ode na ,,Evroviziju“ i prelijepa avantura.
Nina Petković rekla je da je montevizijska bina zaslužila da svi pruže svoj maksimum. Što se tiče ,,Evrovizije“, vjeruje da je očekuje veliki i naporan rad, ali to je ,,slatki umor“, s obzirom na to ,,zbog čega smo ovdje i zašto sve ovo radimo.“

Urednik i voditelj Montevizije je Ivan Maksimović, uz voditeljicu Ajdu Šuftu. Scenografiju je radio Vlado Klisić, reditelj je Darko Kamarit, rukovodilac produkcije Radio-televizije Crne Gore (RTCG) je Dragan Tomašević, a rukovodilac sektora tehnike RTCG Dejan Vujović.
Kamarit je rekao da ga je ,,povukao“ izazov u tehnološkom smislu i da je to ,,korak u 21. vijek.“
– Mladim autorima želim puno sreće. Ovo vam je prvi korak u jednu veliku priču i tada te evropske granice ,,padaju“ – poručio je Kamarit.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga