Porto Novi
ART PREPORUKA

POČEO SANREMO: Ovacije za Andreu Bočelija i sina Matea, suze za Fricija

Foto: Screenshot

Festival ,,Sanremo” počeo je sinoć i trajaće do subote kada će biti proglašen pobjednik koji će time predstavljati Italiju na ,,Pjesmi Evrovizije” u Tel Avivu u maju.
Umjetnički direktor ,,Sanrema” Klaudio Baljoni, Klaudio Bizio i Virdžinija Rafaele otvorili su numerom ,,Via” 69. izdanje ovog festivala.
Ove godine promijenjen je format, pa nema više razdvajanja novih nada i provjerenih asova, već su sinoć nastupili svi.
Takmičarski dio u dvorani ,,Ariston” počeo je Frančesko Renga sa numerom ,,Io stesso delle prove di ieri”. Uslijedila su izvođenja Nina D’ Anđela i Livija Korija u pjesmi ,,Un'altra luce”, Neka u ,,Mi farò trovare pronto”, ,,The Zen Circus”-a u ,,L'amore è una dittatura”, sastava ,,Il Volo” u numeri ,,Musica che resta”, Loredane Berte u ,,Cosa ti aspetti da me”, Danielea Silvestrija u ,,Argento vivo”, Federike Karte i Šadea u ,,Senza farlo apposta”, Ultima u ,,I tuoi particolari”, Paole Turči u ,,L'ultimo ostacolo”, Mote u ,,Dov'è l'Italia”, Bumdabaša u ,,Per un milione”, Pati Pravo i Briga u ,,Un po’ come la vita”, Simonea Kristikija u ,,Abbi cura di me”, Akilea Laura u pjesmi ,,Rolls Royce”, Arize u ,,Mi sento bene”, grupe ,,I Negrita” u ,,I ragazzi stanno bene” (među autorima ove numere je gitarista benda Ćezare Petričić), Gemona u ,,Rose viola”, Einara u ,,Parole nuove”, sastava ,,Ex-Otago” u ,,Solo una canzone”, Ane Tatanđelo u ,,Le nostre anime di note”, Irame u ,,La ragazza con il cuore di latta”, Enrika Nidžotija u ,,Nonno Hollywood”, a veče je zatvorio Mamud sa pjesmom ,,Soldi”.

Foto: Screenshot

Ovu prelijepu noć obojili su i gosti. Već sa izlaskom prvog publika je bila na nogama i dugo ga pozdravljala aplauzom i ovacijama. Bio je to Andrea Bočeli. On je prvo sa Baljonijem otpjevao numeru s kojom je prije 25 godina pobijedio u kategoriji Nove nade, a koju je napisao Cukero – ,,Il mare calmo della sera”. Potom mu se na sceni pridružio sin Mateo Bočeli u izvođenju numere koja u samo četiri mjeseca na YouTube-u ima 36 miliona slušanja, a zove se ,,Fall on me”.


Posebno emotivan trenutak, koji je opet podigao publiku u ,,Aristonu” na noge i ispunio oči suzama jeste bio kada se na ekranu pojavila slika voditelja Fabricija Fricija, a Baljoni u tom trenutku rekao da bi Frici na ovaj dan, 5. februar, napunio 61 godinu. Frici je, podsjetimo, preminuo 26. marta 2018. godine.

Glumac Pjerfrančesko Favino vratio se na scenu ,,Sanrema” u skeču sa Rafaele u kojem je on bio obučen kao Fredi Merkjuri i pjevao pjesme ,,Queen”-a, dok je Rafaele bila u ulozi Meri Popins i izvodila numere iz tog mjuzikla.

Foto: Screenshot

Đorđa je, takođe, pozdravljena aplauzom i uzvikom ,,hajde, Đorđa!”. Na svojstven način, izvođenjem pjesama ,,Le Tasche Piene Di Sassi” i ,,I will always you” sa aktuelnog albuma ,,Pop heart”, osvojila je srca publike, aplauz i uzvike ,,brava!”.
– Hvala. Majko mila, emocije su uvijek prisutne – rekla je Đorđa, a onda, uz pratnju Baljonija na klaviru, zapjevala ,,Come saprei” sa kojom je pobijedila 1995. godine.
Ona je podsjetila da je prije 25 godina, u konkurenciji Nove nade, predstavila se pjesmom ,,E poi”.
Gost je bio i glumac Klaudio Santamaria koji je sa voditeljima zapjevao ,,Nella vecchia fattoria”.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena muzičaru Pinu Danieleu koji je preminuo 4. januara 2015. godine. Omaž ovom velikanu italijanske muzike biće priređen večeras. Specijalni gosti druge noći ,,Sanrema” su Rikardo Kočante, Fjorela Manoja, Mišel Hunciker, Marko Mengoni koji će u duetu sa Tomom Vokerom otpjevati ,,Hola (I Say)” i komičari Pio i Amedeo.
B.R.