Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

AMERIKA: Osamdeset godina od premijere filma ,,Prohujalo sa vihorom” 28. februara

Holivud je odlučio da svečano obilježi 80 godina od premijere filma ,,Prohujalo sa vihorom”, tako što će ga 28. februara prikazivati u svim gradovima koji imaju bioskopske sale, piše ,,New York Times”.
Kako je to radni dan, film će biti još jednom na repertoaru širom SAD 3. marta.
Ovaj film, snimljen prema istoimenom romanu Margaret Mičel, osvojio je osam Oskara, a bio je nominovan za još pet i, ako se obračuna prihod koji je ostvario 1939. godine prema aktuelnoj vrijednosti dolara, to je film koji je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga čini najkomercijalnijim u istoriji američke sedme umjetnosti.
Film je 1982. uključen, zbog svog kulturnog značaja u ,,državni filmski registar SAD”, dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu ,,100 godina 100 filmova”.

Detalj sa seta (Foto: Turner Classic Movies)

Film je režirao Viktor Fleming koji je tek na polovini snimanja filma angažovao englesku glumicu Vivijan Li da igra glavnu ulogu Skarlet O'Hara. Prije nje je najozbiljnija kandidatkinja bila Polet Godar. Za ulogu Skarlet prijavilo je 1.400 glumica, pa i Olivija de Hevilend, koja je, ipak, dobila važnu ulogu Melani.

Olivija De Haviland kao Melani (Foto: MGM)

Njen partner je bio Klark Gebl, pošto je Gari Kuper odbio da igra Reta Batlera. Kuper je tada izjavio da će to biti ,,najveći neuspjeh u istoriji Holivuda”.
Film je počeo da režira Džordž Kjukor i snimio je 17 minuta, ali je napustio film jer je smatrao da scenario ne funkcioniše kako treba.

Foto: Getty

Heti Mekdanijel je bila prva afro-američka glumica koja je bila nominovana za Oskara, koji je i dobila za najbolju žensku sporednu ulogu Skarletine dadilje Memi.
Prva verzija filma je trajala više od četiri i po sata, a kasnije je skraćena za 48 minuta.
Sve ove zanimljivosti saopštio je Tanjug.

Detalj sa seta (Foto: Turner Classic Movies)

Citati
Još se pamti citat ,,Tomorrow is another day”, odnosno ,,Sjutra je novi dan.”, ali ovaj film, posvećen borbi žene, ima još vrijednih rečenica.
Prije nego što pređemo na citate, podsjetimo da je značenje naslova ovog ostvarenja ,,Gone with the Wind” to da je Građanski rat u Americi prouzrokovao nestanak južnjačkog načina života.
– Možda bih željela da se vrate ,,stara vremena”. Ona nikada neće doći. Progone me sjećanja na njih i na svijet koji propada pred mojim očima.
– ,,Voljela bih da sam udata”, rekla je s prezrenjem. ,,Umorna sam od toga da se stalno ponašam neprirodno i nikada ne radim ono što želim. Dosta mi je glumatanja kao da ne jedem ništa više od mrvica i  hodam kada u stvari želim da trčim i govorim kako mi se vrti u glavi nakon valcera, kada bih u stvari mogla plesati dva dana i dvije noći i nikada se ne umoriti. Umorna sam od fraza ,,Kako ste divni!” da bih zavarala muškarce koji nisu ni upola mi dorasli i umorna sam od pretvaranja kako ne znam ništa kako bi muškarci mogli da mi kažu stvari i osjećaju se važnim dok to rade. Ne mogu više to da radim.”
– To je grijeh koji se u našem društvu ne oprašta – biti različit znači biti proklet!
– Dijete moje, veoma je loša stvar za ženu da se suoči s najgorom stvari koja joj se može desiti, jer nakon toga, više nikada neće osjetiti strah. Skarlet, uvijek sačuvaj nešto čega ćeš se plašiti – čak i kada čuvaš nešto što voliš.
– Život nije u obavezi da nam pruži ono što očekujemo. Uzimamo ono što nam daje i zahvalni smo da nije gore nego što bi moglo biti.
– Poteškoće čine ili lome čovjeka.
– Teret je za leđa koja ga mogu nositi.
– Dok ne izgubiš reputaciju, nećeš nikada shvatiti koliki je ona teret bila i što je to sloboda.
B.R.