Porto Novi
DRUŠTVO NAŠE PRIČE

ANA ĐOKOVIĆ POVODOM NEDJELJE PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE: ,,Ne zezaj se sa životom, mnogo je lijep!”

U toku je Evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice. Stope obolijevanja i umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori su, nažalost, visoke. Prema podacima,  100 žena godišnje oboli od te bolesti, od kojih od 30 do 40 umre. Tim povodom domovi zdravlja pozivaju na skrinig preglede, na koje se treba obavezno odazvati. Skrining je jednostavna, brza, bezbolna metoda. Pregledom koji traje samo desetak minuta možete spriječiti rak grlića materice, jer ukoliko se otkriju na vrijeme, četiri od pet karcinoma su izlječivi.
Jedna od onih koja se uhvatila u koštac sa ovom bolešću, u borbi za život, jeste, sada već poznata po svojoj hrabrosti,  Baranka Ana Đoković. Ani je u četvrtom mjesecu trudnoće otkriven invazivni karcinom. Region je čitao o njoj kada je odbila da prekine trudnoću i da se liječi. Mediji  su  pisali o njoj i kada je nakon teškog porođaja i opasne operacije, napustila GAK Narodni front sa svojom bebom.
 
Nakon hemoterapija, Ana dijeli svoju sreću sa porodicom i prijateljima, ali i sa ljudima na društvenim mrežama. Pokazuje koliko je jaka i srećna zbog svega. Ne nosi periku, kaže, samo jednom je stavila. I otvoreno, stalno, iznova priča o svojoj borbi. Kaže, ako uspije da motiviše makar jednu ženu da ode na pregled i spasi se jer je na vrijeme otkrila karcinom, to je najveća satisfakcija.
 
-Priča o mojoj borbi sa karcinomom je već dvije godine aktuelna, nekima možda već i dosadna, a ako mene pitate nikad nije dosta priče i pisanja na ovu temu. Zašto? Zato što svaka nova objava, emisija, intervju stigne do neke nove grupe žena, koje čitajuci odluče da se pozabave svojim zdravljem – priča Ana za MNE magazin.
 
 
Iz svega je izašla jača. Širi dobru energiju oko sebe. A vrijeme provodi sa najvoljenijima, jer zna šta je bitno.
 
-Volim život, slavim ljubav, i živim punim plućima. Možda je ovako, što se mene tiče, moralo da bude! I neka je, ne žalim! Spoznala sam  neku novu sebe, odlučniju, hrabriju, odvažniju, ljepšu… Da, ljepšu! Pa što ako nisam imala kosu, iskreno sam sebi bila lijepa. Tuđa me mišljenja nijesu doticala! Moja kosa nije moja snaga, ja sam svoju donirala za izradu dječije perike. Moja snaga je moja duša! A i svake od vas. Pa što ako društvene mreže nameću trendove? Ne volim kalupe! Iz njih iskačem. Možda bih ranije uskočila u neki, ali ova ja u svom novom životu to ne želi – pozitivna je i jasna u svojima stavovima ona.
 
Isto kao što je i sigurna da ženu ne čini njen fizički izgled, kao ni njenu ulogu koju ima u porodici, društvu…,..
 
 – Žene smo. Lijepo je sve što nosi ta uloga. Ali, da li nas zaista čini samo par vlasi na glavi, dojka i menstruacija? Zar mi nijesmo mnogo više od toga…? A gdje se izgubila ona čuvena fraza žena, majka , kraljica? Zar zaista to sve nestaje u danu kad se dobije dijagnoza? – poručuje Ana.
 
-U svom novom životu, koji i dalje živim sa vjernim “podstanarom”, želim samo da mijenjam statistike, da prkosim karcinomu na svim frontovima! Njemu ide u korist što je tabu tema skinuti donji veš u ginekoloskoj ambulanti! Poražavajuće za 21. vijek!  Čudan mentalitet smo mi. Kod zubara se ide redovno. Zakaži pregled kod ginekologa! Ne zezaj se sa životom, mnogo je lijep da bi ga olako shvatali – poručuje ova hrabra žena i majka.
 
M.S. /Foto: Marija Lagator Marović