PREPORUKA ZDRAVLJE

VEGANSTVO KOD DJECE: Dobar izbor ili ozbiljna prijetnja po zdravlje mališana?

Veganska ishrana može loše uticati na zdravlje dece, upozoravaju ljekari u Danskoj, u kojoj je sve veći broj vegana.

Budući da broj vegana u svijetu a i kod nas sve više raste, stručnjaci u domenu medicine, a naročito nutricionisti, imaju potpuno podijeljena mišljenja o tome da li je i u kojoj mjeri takav način ishrane zdrav za ljude a posebno za djecu.

Prema podacima Danskog vegetarijanskog udruženja, u toj zemlji je samo tokom prošle godine broj vegana porastao sa 25 na 35.000. Ipak, samo nekoliko centara za brigu o djeci nudi ovu vrstu ishrane i za to postoje razlozi.

Da li je dobro hraniti djecu na taj način pitanje je oko kojeg se stručnjaci spore. Mnogi pedijatri smatraju da je takva dijeta opasna za dječije zdravlje, da remeti pravilan razvoj i da ne obezbjeđuje dovoljno hranljivih materija i energije.

U jednoj od najvećih bolnica u Kopenhagenu, u Danskoj svake godine se zabilježi bar jedan slučaj koji pokazuje da je veganski način ishrane štetan za zdravlje djece. Naime, ozbiljna oštećenja na mozgu nastala su kao direktna posljedica veganske ishrane djece mlađeg uzrasta. To su djeca koja ne jedu meso, ribu, živinu, kao ni mliječne proizvode, jaja i med.

Veganska ishrana uzrokuje nedostatak vitamina B12, gvožđa, cinka i kalcijuma. Hrana životinjskog porijekla (meso i mliječni proizvodi) jedini je izvor vitamina B12, neophodnog za stvaranje crvenih krvih zrnaca, ali i za optimalno funkcionisanje nervnog sistema. Kod starijih osoba B12 sprečava demenciju, a još je važniji kod djece, posebno one mlađe od dvije godine, jer se njihov mozak tek razvija. Zbog toga pedijatri upozoravaju da ekstremno sprovođenje takve dijete direktno ugrožava zdravlje dece mlađeg uzrasta.

Alan Lund, glavni doktor u danskoj bolnici tvrdi da se mogu razviti razni moždani simptomi i mišićna slabost, možda i epilepsija, a dugoročno se mogu javiti mentalna i fizička oštećenja.

Generalni sekretar Danske vegetarijanske organizacije ima sasvim suprotne argumente; on ukazuje na podatak da su upravo njegovu organizaciju osnovali doktori 1896. godine i da saradnja sa ljekarima traje već 122 godine. Smatra da je u Danskoj u pitanju nedostatak znanja jer evropski pedijatri su eksperti za djecu, ali ne i za vegansku ishranu.

 

Izvor: RTS