Porto Novi
PREPORUKA SPORT

FUDBALSKI SVIJET NA NOGAMA: Ne prekidajte potragu za Salom, porodica pokreće privatnu istragu

Romina Sala u Kardifu, Foto: AFP

Zvanična potraga za avionom u kojem su se nalazili argentinski fudbaler Emilijano Sala i pilot Dejvid Ibotson obustavljena je juče. Od tada ne prestaju da stižu apeli da se pretraga nastavi.
To mole porodica i fudbalski svijet. Stoga je Salina familija, roditelji, brat i sestra, odlučila da unajmi privatnu kompaniju u potrazi za avionom koji je nestao iznad Gernsija u ponedjeljak veče. Emilijanova majka Mercedes i brat ovih dana stići će u Kardif gdje će se sastati sa njegovim agentom Meisom Ndijaom.
Sestra je danas posjetila dio koji su navijači Kardifa posvetili Sali. Nije mogla da suzdrži suze.
– Molim vas, nemojte prekidati potragu za bratom. Znam da je živ. U srcu znam da je Emilijano borac i da je živ. Emilijano i pilot su u Kanalu. Molim vas, ne prekidajte potragu – rekla je sestra kroz suze.
Dodala je da se posljednji put čula s bratom u ponedjeljak i da je razgovarao sa igračima Nanta.
– Bio je uzbuđen što dolazi u Kardif. Bili smo u kontaktu cijelog dana. Nevjerovatna je podrška ljudi iz cijelog svijeta – kazala je sestra Romina Sala.


Iz kancelarije predsjednika Argentine Mauricija Makrija danas je stigla ista molba vlastima Velike Britanije i Francuske, da nastave potragu.
Uključio se cio fudbalski svijet. Šef Fudbalskog kluba Kardif Ken Ču poslao je isti apel.
– Još se nadamo da će se potraga nastaviti i Emilijano pronaći – rekao je šef Kardifa.
U utorak će igrači i stručni štab Kardifa u meču protiv Arsenala nositi žute karanfile. U Premijer ligi za vikend će prije utakmica biti minut ćutanja, međutim, to se neće desiti u franckoj Ligi 1, jer predsjednica te asocijacije Natali Boj de la Tur kaže da su se na to odlučili upravo iz poštovanja prema porodici Sala čiji članovi još vjeruju da je Emilijano živ.
Trener Nanta Vahid Halihodžić danas je izjavio da je odluka da se prekine potraga sramna i da u srcu zna da je Sala živ.
– Odvratno je ostaviti situaciju ovakvom. Molim vas, ne prekidajte potragu. Razumijemo da je teško, ali ne prekidajte potragu.
Fudbaleri Lionel Mesi, Serhio Kun Agero, Radamel Falkao, Gonzalo Iguain, Dijego Armando Maradona i ostali poslali su isti apel preko društvenih mreža.
– Nada posljednja umire. Ne prekidajte potragu – poručio je Maradona.

 

View this post on Instagram

 

La esperanza nunca muere. #NoDejenDeBuscar #EmilianoSala

A post shared by Diego Maradona Oficial (@maradona) on


– Dok postoji mogućnost, čak i tračak nade, molimo vas da ne obustavljate pretragu. Porodici Sala i njegovim prijateljima šaljem snagu i podršku – napisao je Mesi.

B.R.