DRUŠTVO PREPORUKA

PAKAO U AUSTRALIJI: Masovno izumiru životinje (VIDEO)

Talas ekstremnih vrućina već više od nedelju dana hara Australijom. Najviše dnevne temperature danima dosežu gotovo 50 Celzijevih stepena, a ekstremnim vrućinama se ne nazire kraj.

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u New South Walesu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog izumiranja divljih konja.

Rendžeri su jučer u blizini Alice Springsa pronašli više od 90 mrtvih, izgladnjelih i dehidriranih divljih konja. Još više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju koji su eutanazirani.

“Bio sam zgrožen, nikada nisam vidio ništa slično ovome. Sva ta tijela…”, kazao je jedan od stanovnika Ralph Turner za BBC. “Nisam mogao vjerovati da se ovako nešto može dogoditi”, dodao je.

Drugi stanovnik, Rohan Smyth, kazao je za ABC da se na području na kojem su pronađeni mrtvi konji inače nalazi jezero. Konji su navikli da piju iz tog jezera, a kada je isušilo jednostavno nisu imali gdje poći po vodu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri za BBC kažu kako zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i deve.