DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Uspješno sanirani kvarovi u Baru i Ulcinju

Ilustracija

Ekstremno nevrijeme koje je zadesilo barsku opštinu 10. januara pokidalo je provodnike na dalekovodu 35 kilovolti “Buljarica-Čanj” koji su za sobom povukli i srušili 11 čelično-rešetkastih stubova.

Dan kasnije, posvećen trud i rad Radovana Jasnića, Đoka Mitrića, Srđana Petranovića, Dejana Pupovića, Vladimira Steševića, Dejana Drobnjaka, Slavena Bulatovića, Ratka Mihailovića, Janka Koprivice i Luke Vujisića došao je do izražaja. Iako važi ona narodna-gdje su potrebne ruke, riječi su suvišne, zaposleni CEDIS-a slikovito opisuju dešavanja.

-Naše ekipe su se jedva probile do lokacija na kojima su se desili veliki problem na mreži – počinje priču poslovođa u kompaniji Ranko Terzić.

Kako navodi, pod opremom i alatom, u trenucima kada su svi putevi prema primorju zbog jakog nevremena bili zatvoreni, ekipa “Centar” se penjala više sati.

-Stigli smo do havarisanog stuba i pri jakim udarima vjetra prvo rukama skinuli led sa provodnika. Visina zaleđenog sniježnog pokrivača od 40 cenimetara dodatno je otežavala posao. Bilo je vrlo rizično popeti se na stub u takvim uslovima – govori Terzić i dodaje da CEDIS-u uvijek dobija bitku sa nevremenom.

Teška trasa, jak vjetar, snijeg i led ometali su montere u saniranju 11 polomljenih dalekovodnih stubova. Snijeg se zadržavao i ledio, dodatno opterećujući provodnike, dok je orkanski vjetar stvarao oscilacije na užadima koje su se prenosile na stubove, zbog čega su padali jedan za drugim.

-Ne postoji vazdušni vod niti provodnik koji može da izdrži mokri snijeg kad se zadrži na provodnicima pa zaledi u toku noći, da bi ga sjutradan prekrio novi. To je ogroman teret u zateznim poljima u dužini od nekoliko stotina metara. Prirodnu stihiju niko ne može kontrolisati, a ovi ljudi to najbolje znaju – kaže Terzić.

On ponosno ističe i da su predanost i posvećenost poslu učinili da kvar bude brzo uklonjen.

Dio zaposlenih iz ekipe “Centar” Srđa Petranović, Zoran Milošević, Zoran Nedić, sa poslovođama Rankom Terzićem i Žarkom Tomaševićem su, prilikom obilaska dionice 35 kilovoltnih dalekovoda “Đurmani Čanj” i “Čanj Sutomore”  utvrdili da je srušeno 11 čelično rešetkastih stubova. Oni su na terenu ostali sve do ponoći pokušavajući da lociraju havarisane stubove i utvrde stepen oštećenja.

-Locirali smo šest srušenih stubova, ali je tokom noći, usljed olujnog vjetra i leda na provodnicima havarisano još njih pet koji su raspoređeni na vrlo nepristupačnom i strmom terenu, prekrivenom ledom, iznad Čanja i Sutomora – navodi Terzić, i dodaje da su monteri do stubova morali uz brdo prekriveno ledom.

Nakon što je noć provela na terenu, ekipa CEDIS-a je u zoru nastavila rad na sanaciji oštećenja.

Koliko je komplikovana i specifična bila meteorološka situacija u Baru, objasnio je i direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Luka Mitrović.

-Tog dana područje Crne Gore bilo je pod uticajem specifične meteorološke situacije koja je u regionu Bara i Ulcinja stvorila snijeg do obale. Kiša i snijeg, praćeni jakim udarima sjeveroistočnog vjetra sa uslovima zaleđivanja a koji je toga dana bio u kategoriji olujni, ne pogoduje elektroenergetskim vodovima, jer može izazvati kombinovano opterećenje – precizirao je Mitrović.

On je istakao i da takva kombinacija meteoroloških parametara nije karakteristična za Bar i njegovu okolinu. O rušilačkom dejstvu kombinacije takvih vremenskih parametara, najbolje svjedoči podatak da su padali nosni, ali i zatezni stubovi čija je konstrukcija 30 odsto jača, pa i C3 stubovi, što odavno nije bio slučaj.

Nakon saniranja oštećenja na dalekovodima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i prosljeđivanja napona ka distributivnoj mreži, ekipe CEDIS-a iz Bara i Ulcinja nijesu odmarale ni narednih sati. Iako je veliki dio tih naselja dobio struju, neki djelovi grada su, usljed opterećenja na mreži imali problema.

-Razumijemo da su građani nakon višečasovnog prekida u napajanju imali potrebu da zagriju domove i uključe dodatne uređaje, čije je istovremeno paljenje opteretilo sistem. Prema parametrima koje prati upravljanje mrežom, opterećenje sistema 11.januara bilo je veće nego prethodnih dana i nije opadalo ni do ponoći. Ekipe CEDISa bile su na terenu i otklanjale problem na mreži. Kolege uklopničari iz trafostanice 35/10 kilovolti “Topolica” su za nepunih pet sati odgovorili na više od 200 poziva građana – kazao je šef Centra za lokalno upravljanje mrežom CEDIS-a Slobodan Kovačević.

Kovačević ističe da CEDIS, u situacijama poput ove u Baru, raspoložive kapacitete angažuje za rješavanje problema na mreži kako bi građani u najkraćem roku dobili napajanje strujom.

-Uklopničarima u trafostanicama je osnovni posao da obezbijede uslove za bezbjedan rad ekipama i uspostave napajanja za korisnike u što kraćem roku. Uklopničari su skoro svaki minut i po imali po jedan poziv građana i uredno davali potrebne informacije – navodi Kovačević.

Nakon što je CGES u prvih pola sata proslijedio napon distributivnom sistemu, obezbijeđeni su skoro cijeli Bar i Ulcinj. U CEDIS-u govore da je njihov Sektor za upravljanje mrežom, sa ekipama održavanja iz Bara i Ulcinja, vrlo preciznim praćenjem opterećenja i snimanjima stanja na trafostanicama i vodovima sačuvao sistem od novih prekida. Potpuno napajanje, kako su kazali, Barani i Ulcinjani su dobili do kraja dana.

-Održavanje elektroenergetske mreže je najteži posao koji se radi u okviru osnovne djelatnosti CEDIS-a. Kada je riječ o održavanju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, taj posao, osim težine, nosi i mnoge druge specifičnosti – ukazali su u kompaniji.

Oni objašnjavaju da, zbog razuđenosti područja kroz koja prolaze, dalekovodi koji distribuiraju električnu energiju, naročito prema sjeveru Crne Gore, su veoma dugi.

-Njihove trase su uglavnom nepristupačne, jer se prostiru preko planina, prevoja i šuma. Rad na takvim objektima je izuzetno težak, a pri nepovoljnim vremenskim uslovima, naročito zimi zbog obimnih sniježnih padavina, rad ekipa je i izuzetno rizičan – zaključili su u CEDIS-u.

Predstavnici CEDIS-a objašnjavaju da se sa problemima u distribuciji struje suočavaju i ekipe u zemljama sa sličnim reljefom i konfiguracijom terena, poput Austrije ili Švajcarske.

-I kod nas i kod tih zemalja, usljed veoma teških terena i loših vremenskih uslova, glavnu ulogu u rješavanju problema imaju stručne ekipe radnika na održavanju, a to su iskusni monteri koji znanjem i iskustvom i najzahtjeviji posao efikasno urade – kazali su u kompaniji.

 

Izvor. Dnevne novine