ART BILI SMO

MNE MAGAZIN U BUDIMPEŠTI: Bend ,,Blake” oduševio publiku u ,,Pap Laslo Sportareni”

Britanska grupa ,,Blake”, koju čine Stiven Bouman, Hamfri Berni i Oliver Bejns, osvojila je publiku u ,,Pap Laslo Sportareni” u Budimpešti.
Na koncertu, koji je sinoć trajao skoro dva i po sata, članovi sastava ,,Blake” pokazali su emociju i savršenu harmonizaciju. Na sceni su ih pratili jednako izuzetni članovi Mađarskog simfonijskog orkestra. U nekoliko pjesama bila je tu uz njih i jedna od najpopularnijih pop pjevačica Mađarske, izvođačica kristalno čistog, snažnog glasa Zeda.
Nastup je otvoren numerom ,,Somewhere” i već nakon te pjesme uslijedio je aplauz koji je pratio kraj svake.
Bouman se publici potom obratio na mađarskom, a Berni se nadovezao i kazao: ,,Ipak, mi jesmo ,,Blake” i prvi put smo ovdje. Hvala na toploj dobrodošlici.”
,,She” je Bejns dočekao uz opasku ,,Nadam se da vam pjesma nije toliko stara koliko i mi.” Podsjetimo da članovi sastava ,,Blake” imaju 38 (Bouman i Berni) i 36 godina (Bejns), te da je pjesmu ,,She” napisao franuski šansonjer Šarl Aznavur i objavio 1974. godine.
Kako su ,,Blake” za svaku numeru imali zanimljivu priču, tako se Berni za narednu numeru prisjetio dana kada su u Londonu slušali italijanskog kompozitora Enija Morikonea.
– Bili smo uzbuđeni jer smo vidjeli puno naših postera ovdje, ali i najvećeg kompozitora Enija Morikone koji će, takođe, nastupiti u ovoj sali. Dođite da ga čujete, a mi ćemo vam sada otpjevati numeru ,,Nella fantasia” iz teme ,,Gabriel's Oboe”, filma ,,Misija” za koji je Morikone radio muziku, a Kjara Ferau tekst – rekao je Berni.
Narednu numeru divno je otpjevao Stiven Bouman – ,,Chasing cars”, grupe ,,Snow patrol”.
– Neka sve djevojke koje znaju engleski jezik podignu ruku. Sada neka podignu ruku djevojke koje su u paru došle večeras. Vjerujem, kada ste vi singl djevojke čule Stivena kako pjeva ,,If I lay here, if I just lay here, would you lie with me and just forget the world?” sve mu klimnule glavom – našalio se Berni.
Ali, na šalu je bila spremna i publika u Budimpešti, pa mu je jedna od djevojaka koje su stigle s momkom kazala da je i ona klimnula glavom, što je izazvalo smijeh kod ,,Blake”-a i publike.
Nakon ove šale, Berni je nastavio u nešto ozbiljnijem tonu i istakao da su presrećni što sviraju sa talentovanim muzičarima kakvi su oni iz Mađarskog simfonijskog orkestra.
Ta ozbiljnost nije dugo trajala, pa je nastavio.
– Ne znam da li Mađarska ima više muzičara i termalnih spa centara. Stiven je čim je došao u Budimpeštu zaputio se u takav centar. A rođen je u gradu po imenu Bat – kazao je Berni.
Uslijedile su emotivne numere ,,Desperado”, ,,Hallelujah” Leonarda Koena koja je ujedno prva pjesma koju su ,,Blake” snimili, da bi im se nakon toga na sceni pridružila Zeda u numeri ,,Up where we belong”, a potom i otpjevala jednu od svojih pjesama. Prvi dio koncerta završen je numerom ,,The Impossible dream”.
U drugom dijelu uslijedile su pjesme ,,Moon river”, tema iz filma ,,Gladijator” ,,In Paradisum”, zatim ,,You raise me up”, ,,Fields of gold”, ,,Cavetina”, te ,,Bring him home”. Zeda je otpjevala pjesmu ,,You give me something”.
– Dobro, ovo je naša posljednja numera za večeras – rekao je Bouman, a u publici se čuli uzdasi razočarenja.
Berni je potom kazao da su bili divna publika, a Bejns zahvalio muzičarima.
Uz pjesmu ,,Nessun dorma”, poželji su sva trojica da se vrate u Budimpeštu.
Za kraj su ipak ostavili numeru koju su otpjevali sa Zedom – ,,Time to say goodbye”.
Publika je nakon toga još dugo aplaudirala i nije željela kraj.
Članovi grupe ,,Blake” izašli su da im još jednom zahvale na apaluzu.
Bila je to noć koja će se dugo pamtiti.

This slideshow requires JavaScript.

,,Blake” će večeras nastupiti u Debrecinu.
Organizator oba koncerta je Pannon Produkció.
Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga