DRUŠTVO PREPORUKA

MP: Počelo stručno osposobljavanje 3.298 visokoškolaca

Ukupno 3.298 svršenih visokoškolaca počelo je danas sa stručnim osposobljavanjem kod poslodavaca u okviru sedmog ciklusa Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

-Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna je podrška mladima u daljem usavršavanju i podsticaj da kroz sticanje iskustva u realnom radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu za otvaranje novih radnih mjesta – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita. Poslodavcima Program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja.

-Ove godine, interesovanje poslodavaca je bilo značajno, što je rezultiralo oglašavanjem 11.005 slobodnih mjesta za osposobljavanje, od čega je javni sektor oglasio 4.251 slobodnih mjesta, a privatni sektor 6.754 mjesta. Interesovanje korisnika je bilo približno prošlogodišnjem nivou, i 3.604 visokoškolca su se prijavila za učešće u Programu, dok je njih 3.298 dobilo priliku da se stručno osposbljava kod izabranog poslodavca- dodaje se u saopštenju.

Poslodavci su dužni da korisnicima omoguće stručno osposobljavanje, u skladu sa posebnim aktom o programu osposobljavanja korisnika, a stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

-Informacije koje se dobijaju kroz Program su dobar input u koncipiranju upisne politike na institucionalnom i državnom nivou. Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman – ističe se u saopštenju.