DRUŠTVO PREPORUKA

AUTOBUS U PLAMENU: Splitski srednjoškolci vraćali se sa skijanja, nema povrijeđenih

Foto: Twitter

Autobus sa srednjoškolcima iz Splita u subotu poslijepodne zapalio se u tunelu u Švajcarskoj, ali iako je vozilo potpuno izgorjelo, nije bilo povrijeđenih, saznaje se od vođe puta i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.
Autobus s 52 putnika vraćao se sa skijanja kad se zapalio u vožnji u blizini švajcarsko-francuske granice, ali su putnici na vrijeme evakuisani pa niko nije povrijeđen, rekao je Hini vođa puta Gordan Drašinac.
Motor se zapalio iznenada, nakon čega su putnici, zahvaljujući munjevitoj reakciji vozača na vrijeme napustili vozilo, dodao je Drašinac.
Među 52 putnika u autobusu hrvatskog prijevoznika Autotrans po njegovim riječima bilo je 48 učenika.

Autobus je u cijelosti izgorio, a od vatre je spašeno 80-ak odsto prtljage, kazao je Drašinac. Dodao je da su švajcarski vatrogasci i predstavnici Crvenog krsta intervenisali desetak minuta nakon nesreće, a na teren su izašli i pripadnici policije. O svemu je odmah upoznata i ambasada Hrvatske u Švajcarskoj koja se angažovala u pružanju pomoći.
Srednjoškolci su se vraćali u Hrvatsku sa zabavno-skijaškog programa koji je trajao od 4. januara, objavili su hrvatski lokalni mediji pozivajući se na roditelje putnika. U autobus su bili splitski učenici iz MIOC-a od kojih su nekima izgorjele stvari pa im je hrvatska ambasada u Švajcarskoj izdala zamjenska dokumenta, saznaje se od Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).
MVEP dodaje da su učenici švajcarskim zamjenskim autobusom krenuli prema Milanu gdje će ih preuzeti hrvatski prevoznik. Autobus se zapalio oko 13,10 sati u tunelu Šalberg u mjestu Rid-Briž, objavila je na Twitteru policija kantona Valez. Dodala je da je oštećen zid tunela i da je saobraćaj zatvoren, prenio je švajcarski dnevnik Le Matin u digitalnom izdanju. Vijest o požaru hrvatskog putničkog autobusa prenio je i švajcarski portal 20min koji napominje da su 52 putnika izašla iz vozila i napustila mjesto nesreće, a procjenjuje se da će materijalna šteta velika koja će biti poznata nakon što se istragom utvrdi šteta na infrastrukturi.


Izvor: vecernji.hr