MAGAZIN PREPORUKA

MALI ODMOR: Šarena Italija sa djecom

Italija, jedna od zemalja koja je uvijek popularna za obilazak. Nudi i more i modu, i vina i mandarine. Zemlja koju volimo zbog muzeja, lijepih kuća, prirode, glasnih i veselih domaćina i mnogo čega drugog.

Imaju divna sela, Alpe, velike moderne gradove, male i manje moderne gradove, rijeke, more… Tokom cijele godine u bilo koja godisnje doba je spremna za obilazak.

Čuveno ostrvo Murano sa prepoznatljivim “murano” staklom, gdje će djeca uživati, ulazeći u mnoge radnje koje nude razne staklene kreacije, čak i balone od stakla! Možda i vidite kako se to sve pravi, što je klincima posebno zanimljivo. Sve te boje, oblici, nema veze što moras hiljadu puta da ponoviš “Polako, to je od stakla!”

Ostrvo je okruženo morem, jadranskim, mnogobrojne stare zgrade, tornjevi, brodići i čamčići, školjke, poneka kraba, sve to djecu uzbuđuje, naročito ako dođete iz gradske sredine. Tu u blizini je i ostrvo Burano, čuveno po svojom šarenilu, koje uvek privlači bezbroj raznih turista iz cijeloga svijeta. Tu se, uz divnu šarenu šetnju i čišćenje sinusa uz more, možete sladiti tiramisuom, a djeca ukusnim italijanskim specijalitetom.

Venecija je posebna sama po sebi, jer je jedini takav grad na svijetu, pa će djeca biti oduševljena gondolama, a uz to ide milion i jedno pitanje tipa “zašto su gondole crne i špicaste?”.

Grad je pun turista i zimi i ljeti, tako da to ne treba da bude prepreka da uživate u kanalima, mostovima, detaljima, da brojite veš koji se suši između zidina, da se jurite po uskim prolazima, da dišete punim plućima – jer vazduh je superica bez klasičnog saobraćaja, kola, autobusa – samo brodici!
Tu su i mnogi muzeji (za koje treba strpljenje zbog redova), umjetnine, moda. Cijene su prave evropske,ali za djecu imaju mnoge povlastice i ne plaćaju karte za prevoz.

Prođite kroz veliki kanal, pokažite djeci divnu crkvu Santa Maria de la Salute, most uzdaha, vozite se čitav dan brodovima do zalska sunca. Prođite svakim kanalom, slikajte se svuda, šetajte do upale mišića, istražite svaki zid, svaku saksiju, radnju, prozore, gondole, jer Venecija jeste magnet za uživanje a njihove maske su magnet za decu.

Tu su i sela u kojima možete uživati uz masline, mandarine, dobre prave ukuse koje trpate u gepek i nosite kući.
To su uspomene za čitav život, jer se ova šarena zemlja, bogata istorijom, arhitekturom, kostimima, maskama, modom, mnogim vrstama industrije – ne zaboravlja nikada.
Zato – Ciao bella do sledećeg uživanja!

 

Izvor: Detinjarije/Tekst i slike: Mina Milenković