MAGAZIN PREPORUKA

LUVR: Najposjećeniji muzej u 2018. zahvaljujući Bijonse

Najpopularniji muzej na svijetu, pariski Luvr, posjetilo je 10,2 miliona ljudi prošle godine. Ovaj rekord muzej djelimično pripisuje pop zvijezdi Bijonse koja je tamo snimila spot.

Posjeta Luvru povećana je za 25 odsto u odnosu na prethodnu, 2017. godinu. Predsjednik muzeja, Žan-Lik Maritnes, kaže da je za to najzaslužnija Bijonse, a onda i turistički oporavak Pariza nakon nekoliko terorističkih napada iz 2015. i 2016. koji su smanjili broj stranih posjeta.

Bijonse i njen suprug, muzičar Džej Zi, snimili su u Luvru u junu spot “Apeshit” a već sljedećeg mjeseca muzej je uveo turu “Stopama Bijonse i Džej Zija” u koju je uvrstio 17 umjetničkih djela viđenih u klipu, od Mona Lize, preko Nike Samotračke i Miloske Venere do “Portreta crne žene”.

Od kada je premijerno pušten 16. juna na “Jutjubu”, spot je imao 147 miliona pregleda.

Ovaj par je u ambiciozno napravljenom videu, snimljenom za jednu noć u napuštenom muzeju, uz brojne igrače i koreografiju čuvenog Sidija Larbija Šarkauija, sebe predstavio kao autsajdere u jednoj elitnoj instituciji (koju su osnovali bijelci i koja se sastoji mahom od bijelih umjetnika) ali i nasljednike iste; kao one koji su odstranjeni iz njene priče ali je sada posjeduju zahvaljujući talentu, ukusu i, naravno, novcu. Scene koje s ponosom naglašavaju rasnu različitost – žena koja češlja kosu crncu ispred “Mona Lize” – smjenjuju se sa kadrovima u kojima Bijonse djeluje da se osjeća kao kod kuće, naročito tamo gdje sjedi ispred krilate Nike, boginje pobjede.

-Ne mogu da verujem da smo dovde stigli – pjeva ona, dok se smjenjuju krupni kadrovi sporadičnih crnoputih figura iz zbirke francuskog i italijanskog slikarstva, recimo “Svadba u Kani” od Veronezea. Tu se na trenutak vidi i “Portret crne žene” Mari-Gijemin Benoe, naslikane između abolicije ropstva od strane fracuskih revolucionara 1974. i 1802, kada ga je Napoleon vratio na snagu.