MAGAZIN PREPORUKA

ŽENE KOJE VOZE FORMULU 1: Kad nježniji pol zakotrlja točkove

Formula 1 za djevojke se zove W series. Činjenica da je tokom 68 duge istorije Formule 1, kroz bolide i staze prošlo više od 900 različitih vozača, a da su se takmičile samo dvije žene je zaista poražavajuća. Sada su se stvari napokon promijenile.

Plan je da se ove godine startuje takmičenje sa ženama i to tako što će se voziti ukupno šest trka, od kojih pet u Evropi i jedna u SAD. Dama koja pobedi u tom takmičenju trebalo bi sezonu kasnije da testira bolid za neku od ekipa sadašnje F1.

Toto Volf, direktor ekipe Mercedes u F1 je rekao:

-Kada se sport svodi na fizičku snagu, onda je definitivno potrebna podjela na muški i ženski sektor, ali auto trke su nešto gdje se oba pola bore istim alatom. Iskreno vjerujem da ovo jeste sport u kome žene mogu da preuzmu primat, ali im to na način koji se predlaže sigurno neće pomoći.

Njegova supruga Suzi je jedna od žena koja je pokušavala da uđe u F1 ali je 2015. odustala od svega shvativši da nikada neće dobiti šansu da vozi Formulu 1.

Ideju o formiranju ženskog takmičenja F1 pokrenuo je Berni Eklston.

Za sada se još pravi selekcija žena koje će voziti trke.

Takmičarke se biraju među najboljim u svim trkačkim kategorijama i nijedna neće morati da ima nečiju finansijsku podršku, već će im sve troškove plaćati organizator.

Time će se djevojkama omogućiti lakši pristup vrhunskom takmičenju kako bi im bilo što lakše da uđu u “mušku” Formulu 1.

Inače, procjenjuje se da vozaču za put od kart serije do Formule 1 treba oko 10 miliona evra ulaganja.

 

Izvor: LOLA