ART PREPORUKA

JANUAR U KIC-U: ,,Makado”, izložbe, promocije knjiga, revija mjuzikla i koncerti

Nakon novogodišnjih i božićnih praznika, ovogodišnji repertoar Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović” počeće u petak, 11. januara otvaranjem, kako je saopšteno iz te ustanove, neobične izložbe fotografija ,,Ulica piše srcem” autora Marka Vujovića, odnosno, odabirom iz njegove bogate kolekcije fotografija grafita Podgorice, nastalih od 2015. do prošle godine.

– U KIC-u smo ponosni što ćemo i ovog januara orgnizovati četvrtu Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO. Podgorička publika navikla je da krajem prvog mjeseca u godini, u salama KIC-a uživa u premijernim izvedbama kamernih dramski ostvarenja iz zemlje i regiona. Pripremili smo šest aktuelnih domaćih i gostujućih produkcija i koprodukcija, u okviru manifestacije koja iz godine u godinu sve više plijeni pažnju šire javnosti zbog dobre selekcije predstava, žanrovske raznovrsnosti i ekskluziviteta u premijernim izvođenjima. Od 25. do 30.januara na scenama KIC-a biće igrane predstave: ,,Bog masakra”, ,,Oskar i mama Rouz”, ,,Gospođa Bovari”, ,,Žena koja je skuvala svog muža”, ,,Demokratija/Demokracija” i ,,Majstor” – najavljuju iz KIC-a.

Šesti put zaredom prirediće u okviru filmskog programa KIC-a reviju „Mjuzikl – filmska rapsodija”. Neke od najpoznatijih i najpopularnijih klasika ovog muzičko – filmskog žanra publika će biti u prilici da pogleda od 21. do 24. januara i to: 21. januara – ,,Groznica subotnje večeri” (1977), 22. januara – ,,Flashdance” (1983), 23. januara – ,,Footloose” (1984) i 24. januara – ,,Briljantin” (1978).

U okviru KIC-ovog muzičkog ciklusa ,,Mladi talenti” klavirski trio koji čine pijanista Petar Popović, violinista Viktor Huter i violončelista Sari Šaćiri, učenici trećeg razreda podgričke Srednje umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić” nastupiće 31. januara. Na svom prvom cjelovečernjem koncertu u formaciji klavirskog trija mladi muzičari će izvesti raznovrstan program klasične muzike: Pet komada Dmitrija Šostakoviča, Klavirski trio br. 4, op. 90 ,,Dumki” Antonjina Dvoržaka i stav ,,Zima” iz ciklusa ,,Godišnja doba” Astora Pjacole.

U saradnji sa Američkim uglom iz Podgorice i fondacijom ,,East River ZBZ” 21. januara KIC će prirediti izložbu 39 litografija – New York XIX vijek, a 23. januara biće promovisana i knjiga ,,Nevine visine” Željka Minića.

kud duga