DRUŠTVO PREPORUKA

INSTITUT ZA BOLESTI DJECE: Uskoro će biti potpuno formiran anesteziološko-pedijatrijski tim

Institut za bolesti djece (IBD) u naredna četiri mjesaca imaće potpuno fomiran kadar, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Saša Radović i dodao da će, iako prostorni kapaciteti sada zadovoljavaju sve potrebe, perspektiva biti nova Dječija bolnica.

Radović je podsjetio da IBD projektovan krajem 60-ih godina i da trećina bolnice nije završena do kraja.

Iako prostorni kapaciteti sada zadovoljavaju potrebe, Radović ističe da nova bolnica ostaje kao vizija.

On je najavio da će od ove godine Dječija bolnica imati formiran anesteziološko-pedijatrijski tim, što nije bio slučaj do sada.

IBD broji 394 zaposlena, od čega je 15 ljekara subspecijalista, 35 specijalista, 33 ljekara opšte prakse, a imaju i konsultante koji dolaze sa strane.

Radović je kazao da za četiri mjeseca očekuje dolazak četvoro ljekara sa završenom specijalizacijom pedijatrije.

-Jedan kolega će završti dječju prihijatriju, dvojica dječiju anesteziju sa reanimacijom. Tako da se nadam da ćemo za četiri mjesaca imati poptuno fomira kadar IBD u maksimumu prema broju liječenja djece – istakao je Radović .

On je kazao da će 16 mladih ljekara do kraja 2020. godine postati dio IBD-a, navodeći da je kadrovsko osnaživanje IBD-a na pravom putu.

-Ne znači da su odmah po završetku specijalizacije spremni da se suočite sa najtežim pacijentima, ali uz dobru školu kao što je IBD, njihovo hvatanje u koštac sa najtežim problemom biće mnogo lakše – naveo je Radović.

Na IBD-u je za 11 mjeseci prošle godine primljeno oko pet hiljada djece, a izvršeno je 1,5 hiljada operacija. Na odjeljenju za hematologiju i onkologiju hospitalizovano je oko 240 pacijenata.

Radović je kazao da je od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata 30 djece sa malignim bolestima, od čega je 19 pacijenata koji se prate od ranije, dok je njih 11 novootkrivenih.

Od 30 djece šestoro ima leukemiju, sedmoro limfome, četvoro neuroblastom, jedno histiocitozu, dvoje Wilmsov tumor, a desetoro mališana CNS tumor.

 

Izvor: Agencije