Porto Novi
ART PREPORUKA

ZLATNI GLOBUSI: Najbolji film je ,,Bohemian rhapsody”, a najbolji glumac Rami Malek

Rami Malek (foto: Todd Williamson/NBC/NBCU Photo Bank)

Dodjelom ,,zlatnih globusa” u noći između nedjelje i ponedjeljka u Los Anđelesu otvorena je sezona nagrada. ,,Zlatni globusi” najčešće su dobar nagovještaj za ono što će uslijediti na uručenju ,,Oskara” u februaru.
Prva nagrada večeri pripala je Majklu Daglasu u kategoriji Najbolji glumac u TV seriji (mjuzikl ili komedija) za ulogu u seriji ,,The Kominsky Method”.
Najbolji film (drama) je ,,Bohemian rhapsody”, a najbolji glumac Rami Malek za ulogu Fredija Merkjurija u filmu ,,Bohemian rhapsody”.

Kuaron, foto: Handout/NBCUniversal via Getty Images

Najbolji režiser je Alfonso Kuaron za ostvarenje ,,Roma”. Najbolji film van engleskog govornog područja je, takođe, ,,Roma”. Najbolja glumica je Glen Klouz za rolu u ostvarenju ,,The Wife”.


Najbolja ženska sporedna uloga pripala je Redžini King za ulogu u filmu ,,If Beale Street could talk”, a najbolja muška sporedna uloga Maheršali Aliju za rolu u ostvarenju ,,Green Book”. Najbolji scenario potpisuju Piter Fareli, Nik Valelonga i Brajan Hejs Kari za ,,Green Book”. Najbolji film (komedija ili mjuzikl) je ,,Green Book”.

Ali, foto: Twitter/Golden Globes

Najbolja TV serija/drama je The Americans, a najbolji glumac u TV serijama (drama) je Ričard Maden za ulogu u  ,,Bodyguard”-u. Najbolja glumica u TV serijama (drama) je Sandra Ou za ulogu u ,,Killing Eve”.
Najbolji TV film ili mini serija je The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story. Najbolja glumica u seriji, TV filmu ili mini seriji je Patriša Arket za ulogu u seriji ,,Escape at Dannemora”, a najbolji glumac u seriji, TV filmu ili mini seriji Daren Kris za ,,The Assassination of Gianni Versace: American crime story”.  Najbolji sporedni glumac u seriji, TV filmu ili mini seriji je Ben Vinšo za ulogu u ,,A very English scandal”-u, dok je najbolja sporedna glumica u seriji, TV filmu ili mini seriji Patriša Klarkson za rolu u seriji ,,Sharp Objects”.

Karol Barnet, foto: Twitter/Golden Globes

Karol Barnet uručena je inauguralna ,,Carol Burnett award” za zasluge na televiziji. Priznanje ,,Cecil B. DeMille” pripalo je Džefu Bridžisu.

Bridžis, foto: Twitter/Golden Globes

Vrijeme je došlo i za muziku, pa je nagrada za najbolju originalnu muziku otišla u ruke Džastina Hurvica za ,,First Man”, dok je najboljom originalnom pjesmom proglašena ,,Shallow” iz filma ,,A star is born”. Za nju su muziku i tekst napisali Lejdi Gaga, Mark Ronson, Entoni Rosomando i Endru Vajat.

Lejdi Gaga, foto: Twitter/Golden Globes

Najbolja TV serija (mjuzikl ili komedija) je ,,The Kominsky Method”, a najbolja glumica u TV seriji (mjuzikl ili komedija) je Rejčel Brosnahan za rolu u ostvarenju ,,The Marvelous Mrs. Maisel”.
Najbolja glumica u filmskoj komediji/mjuziklu je Olivija Kolman za rolu u ostvarenju ,,The Favourite”, a najbolji glumac je Kristijan Bejl za ulogu u filmu ,,Vice”.
Najbolji dugometražni animirani film je ,,Spider-Man: Into the Spider-Verse”.
B.R.