Porto Novi
ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA ZA IVA GREGUREVIĆA: ,,Imao je puno empatije za sve ljude”

Foto: Pixsell

Komemoracija za nedavno preminulog glumca Iva Gregurevića održana je u rodnom Orašju.
Vrlo emotivan oproštaj danas je bio u kino dvorani u Orašju, istoj onoj u koju se kao dječak ,,švercovao” na ulazu da bi pogledao novi film koji je stigao u taj posavski gradić. Sve je isto samo njega nema, kino dvorana kojoj još sa stropa padaju kapi vode kad je jaka kiša. Nažalost, Gregurević nije dočekao novu kino dvoranu, koju je silno želio.
– Ne želim o prijatelju da govorim s puno patetike, jer znam da to on ne bi želio, ali ne mogu a da ne kažem onu njegovu drugu stranu koju sam ja poznavao. Ivo je imao puno empatije za sve ljude, posebno one koji su bili u potrebi, kojima je nesebično pomagao. Nikada nije govorio o sebi, već o onima koji su ga trebali. Imao je Čaplinov stil humora – rekao je Ilija Benković Drca, jedan od najboljih prijatelja Ive Gregurevića.
Samo riječi zahvalnosti uputili su Stanko Vincetić, načelnik Opštine Orašje i Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske. Svi su ga hvalili što je promovisao svoje Orašje, rodnu Donju Mahalu i Posavinu.
– Zahvaljujući Ivi Gregureviću, Orašje već 23 godine svakog septembra postaje filmsko središte u kojemu se promovišu najveća dostignuća na filmskom platnu, a ujedno i kulturna baština našeg kraja – rekao je Vincetić, dodavši kako im je Gregurević u ostavštinu ostavio Dane hrvatskog filma koje će nastaviti da organizuju, jer to je najmanje što mogu učiniti njemu u spomen.
Dragan Čović, bosanskohercegovački političar, nazvao je Ivu Gregurevića prijateljem.
– Velika čast bila je lično te poznavati i osjećati privilegiju tvog prijateljstva. Hvala ti, dragi Ivo, što si bezuvjetno volio sve ljude, živio za svoju domovinu, za našu Posavinu – rekao je Čović.
Komemoracija za Ivu Gregurevića je sjutra u Zagrebu na Mirogoju, s početkom u 15 sati na kojoj će se od njega oprostiti prijatelji glumci. Nakon toga poći će po zadnji put u svoju Posavinu, u kojoj će na Mjesnom groblju Karaula u Donjoj Mahali biti pokopan u utorak. Sahrana je u 14 sati.
Izvor: 24sata.hr