DRUŠTVO PREPORUKA

FRANCUSKA: Javne ličnosti protiv povećanja školarina za studente van EU

Žilijet Binoš (Foto: Madman films)

Francuske javne ličnosti, među kojima glumice Žilijet Binoš i Izabel Ađani, bivši fudbaler Lilijan Tiram i ekonomista Toma Piketi, potpisali su platformu protiv povećanja fakultetskih školarina za studente iz zemalja van EU, tvrdeći da bi to dovelo do ,,zida od novca” koji je prijetnja za ,,siromašnije studente”.

– To je zid od novca koji vlada želi da podigne protiv stranih studenata – navode potpisnici platforme koja je danas objavljena u francuskom listu Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).

Vlada je u novembru najavila veliko povećanje školarina za strane studente, sa 170 na 2.770 eura za osnovne studije i sa 243 na 3.770 eura za master od početka 2019. To je, prema navodima vlasti, ,,trećina realne cijene” njihovog studiranja.

To povećanje, navode potpisnici platforme, ,,prijeti siromašnijim studentima jer oni nikako ne mogu toliko da plate”.

– To je prosto mjera koja stavlja tačku na njihove snove da studiraju u Francuskoj – navodi se u platformi.

Potpisnici su vladinu strategiju sveli na maksimu ,,Siromašni studenti, napolje”.

Oni zahtjevaju ,,povlačenje mjera i pokretanje nacionalne debate o finansiranju univerziteta” i pozivaju da se ne ,,priklanja anglo-saksonskom modelu plaćenih univerziteta”.

– Ako je Francuska četvrta zemlja po broju stranih studenata, to je upravo zato što je svjetski šampion drugog modela, na koji možemo biti ponosni: modela u kome zemlja ne smatra da je znanje usluga kao i svaka druga – ocjenjuju potpisnici.

Francuska je četvrta po broju studenata iz cijelog svijeta, pošto je prethodnih godina treće mjesto prepustila Australiji. Međutim, ako se s liste izuzmu anglofone zemlje, Francuska zauzima prvo mjesto na njoj.

Izvor: beta.rs