DRUŠTVO PREPORUKA

REZULTATI ANKETE: Ryanair šestu godinu zaredom proglašen za najgoru avio-kompaniju za kratke letove

Ryanair je proglašen za najgoru avio-kompaniju za kratke letove iz Velike Britanije šestu godinu zaredom. Prema anketi, Ryanair nije razmotrio cijenu karata, za koju se kaže da je”najvažniji faktor za potrošače u Velikoj Britaniji”.

Avio-kompanija se suočila sa kritikama što je prošle godine dva puta promijenila politiku ručnog prtljaga.

Putnici su avio-kompaniji sa sjedištem u Dablinu dali najnižu moguću ocjenu kada je u pitanju boarding, udobnost sjedišta, osvježenje i okruženje kabinskog osoblja,navodi se u istraživanju.

Ovo je rezultiralo sa ukupnim rezultatom od samo 40% u kategoriji Which ankete u kojoj je ispitivano 7,901 putnika zasnovano na 12,459 letačkih iskustava.

Od onih koji su izjavili da postoji jedna avio-kompanija sa kojom nikada ne bi putovali, više od dva od tri (70 %) je navelo Ryanair.

Ostale avio-kompanije kratkog leta koje se nisko rangiraju su Thomas Cook Airlines (52%), Wizz Air (54%), Vueling Airlines (54%) i British Airways (56%).

EasyJet je na srednjem nivou sa 63%.

Jet2 je među najbolje ocijenjenim avio-kompanijama u anketi.

Aurigny (81%), Swiss Airlines (80%) i Jet2 (75%) dobili su najveće ocjene za avio-kompanije koje obavljaju kratke letove.

Jet2 je impresionirao putnike svjom uslugom, sjedištima i boardingom.

U decembru, tijela nadležna za civilno vazduhoplovstvo su sprovela akciju protiv Rayanair-a zbog svoje odluke da ne plati naknadu za ometanje letova koji su uslijedili kao rezultat štrajka njegovog osoblja tokom ljeta 2018.

Avio-kompanija je takođe doživjela kritiku zbog toga što je prošle godine dva puta promijenila politiku ručnog prtljaga,što je dovelo do dodatnih naplata za putnike koji su putovali sa malim koferima.

Jedan putnik je rekao?: “Ima previše pravila. Brinem se da će me uhvatiti skriveni troškovi.”

Potparolka Rayanair-a je rekla da istraživanje nije uzelo u obzir cijenu karata što je “najvažniji faktor za potrošače u Velikoj Britaniji” – i opisala ga kao”potpuno nereprezentativnog” u poređenju sa 141 milion putnika godišnje.

Ona je dodala da je prosječna cijena avio karte 35 funti što je mali djelić visokih cijena koje se naplaćuju, što i preporučuje ovu avio-kompaniju.

Rory Boland, urednik Travel magazina, je rekao: ” Cijene aviokarata mogu izgledati jeftino, ali samo ukoliko ne želite sjedeti sa vašom familijom i djecom ili uzeti malu torbu u kabini prilikom leta.

-Sve više Vam je potreban kalkulator, dodao je on,  da biste utvrdili koliki će biti konačni račun, posebno sa Ryanair-om.

 

Izvor: SkyNews