DRUŠTVO PREPORUKA

NEZDRAVI STILOVI ŽIVOTA: Crna Gora u evropskom vrhu po konzumiranju duvana, soli, alkohola…

Foto: djr.gov.me

Crna Gora je u evropskom vrhu po pitanju unosa soli, fizičkoj nekativnosti, gojaznosti, konzumiranju alkoholnih pića, kao i duvana i duvanskih proizvoda, što posebno zabrinjava, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Boban Mugoša.

Prema njegovim riječima, kolektivno ili narodno zdravlje u Crnoj Gori je i dalje taoc nasljeđa, nezdravih navika i stilova života.

-Kada se radi o nasleđu ono se prije svega odnosi na ishranu, gdje, bez obzira što smo mediteranska zemlja, i dalje koristimo dosta rafinisanih mesnih prerađevina, gaziranih i zaslađenih napitaka, usoljenog mesa i posebno alkoholnih pića – pojasnio je Mugoša.

Kako je kazao, prema svim istraživanjima, Crna Gora je u evropskom vrhu kada se radi o unosu soli, fizičkoj neaktivnosti, gojaznosti, konzumiranju alkoholnih pića i duvana i duvanskih proizvoda.

-Posebnu poteškoću predstavlja činjenica da se u svim navedenim stanjima radi o navikama koje su duboko usađeni i od rane mladosti usvojeni obrasci ponašanja koji su veoma teški za promjenu, odvikavanje i odbacivanje – naveo je Mugoša.

On je rekao da primarna prevencija kod mladih osoba koje nijesu usvojile nezdrave stilove života daje dobre rezultate i da raduje činjenica da se sve veći broj mladih posvjećuje zdravlju i zdravim stilovima života, ali sa aspekta narodnog zdravlja.

-Pravi rezultati će izostati sve dok mjere odvikavanja i napuštanja nezdravih stilova kod starijih ne budu prepoznate i usvojene na pravi način – poručio je Mugoša.

Promocija zdravlja i zdravih stilova života će, poručuje Mugoša, zauzeti značajno mjesto u aktivnostima Instituta u narednom periodu i to prije svega uvođenjem modernih komunikaciono-promotivnih tehnika, ali i intenziviranjem komunikacije sa populacijom, putem tradicionalnih kanala komunikacija.

 

Izvor: Agencije