PREPORUKA ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

SAVREMENA INTERVENCIJA: Aparat na srcu šalje podatke ljekarima u KCCG

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

U Kliničkom centru nedavno je urađena još jedna najsavremenija hirurška intervencija, koja će preduhitriti veliki broj srčanih udara kod građana. Ljekari će pacijentima, koji imaju problema sa radom srca, ugrađivati aparat lup rekorder, koji će pratiti rad srca do tri godine. Tako će programirani aparat Kliničkom centru redovno slati rezultate mjerenja, a ljekari pacijentima mogu odrediti terapiju i bez kontrole u Podgorici.

Za tu intervenciju nije potrebna hospitalizacija, a nju će tim Kliničkog centra, od sada, raditi svakodnevno.

Dvadesetdvogodišnja Ivana Bakrač prva je pacijentkinja Kliničkog centra, kojoj je tim ljekara, na čelu sa Mihailom Vukmirovićem, krajem decembra, ugradio najsavremeniji aparat lup rekorder, pomoću kojeg će pratiti rad njenog srca.

– Istog dana sam izašla iz Kliničkog centra. Super se osjećam i stvarno su ljubazni. Sestre i doktori su mi izašli u susret, prijatna je atmosfera. Što je najbitnije, nijesam se prepala, tako da je super, bezbolno je – istakla je ona za TVCG.

Ivana kaže da je posljednih godina imala učestale nesvjestice. Aparat težak svega dva grama ljekarima će pomoći da otkriju stvarni uzrok njenih nesvjestica koje se javljaju bez najave, a od neprocjenjivog je značaja, kažu doktori, i kada je u pitanju otkrivanje najtežih poremećaja – bilo da u pitanju srčani zastoj ili ubrzan rad srca.

– Procedura se radi jednostavno, sa rezom od svega nekoliko milimetara, sa jednom vrlo jednostavnom aplikacijom ili ubacivanjem aparata u potkožno tkivo, tako da se nakon procedure, tj. u daljem praćenju uopšte neće primjećivati da pacijent nosi taj aparat – objasnio je načelnik odjeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca KCCG Mihailo Vukmirović.

Ljekari imaju mogućnost da programiraju aparat, a u praćenju rada srčanih otkucaja, mogu im, kaže Vukmirović, pomoći i pacijenti.

– Mi programiramo aparat da ako puls bude ispod određenog broja otkucaja, recimo 30 u minuti, ili ako bude preko 170 otkucaja u minuti, aparat sam to registruje u periodu od 7 i po minuta, što nam daje kvalitetan uvid u srčani rad. Drugi način je da mi kažemo pacijentu da u trenutku kada se ne osjeća dobro, da se jave simptomi, on jednostavno jednim pritiskom na dugme na jednom aparatu uključi snimanje – rekao je on.

A rezultate snimka ljekari će imati u realnom vremenu, gdje god se pacijent nalazio.

– Praćenje pacijenta će biti bežičnim putem, to je nova tehnologija koja omogućava da pacijent ne mora da dolazi na kontrolu, osobito je to bitno ako je on mimo porodice. Druga stvar, registrovanje usporenog ili ubrzanog srčanog rada mimo okvira zadatih vrijednosti će biti znak alarma i mi ćemo u istom trenutku imati informaciju na mejlu da se nešto dešava, što možemo vrlo jednostavno da provjerimo – objasnio je Vukmirović.

A sve to raduje Ivanu, kojoj ova metoda praćenja rada srca, kako je kazala za TVCG, uliva dodatno povjerenje.

– Nadam se da neće biti ponavljanja, zato što je ovo bukvalno detaljan pregled i praćenje rada srca, tokom sad vremenskog perioda, zavisi kada budem išla na prvu kontrolu, reći će mi koliko ću dužinski da nosim taj lupo korner. Uglavnom, on je ugrađen direktno na srce, potkožno, stvarno nema niti veliki rez, niti išta – istakla je Bakrač.

Izvor: RTCG