PREPORUKA SPORT

SPORT: Šta očekuje naše sportiste u 2019. godini

Godina koju smo ispratili u istoriju sportski i nije bila baš za pamćenje kada je u pitanju Crna Gora, ali bi zato nova 2019. mogla da bude puno izazovnija. Prije svega ukoliko košarkaši naše zemlje izbore istorijski plasman na Svjetsko prvenstvo, koje posljednjeg dana avgusta počinje u Kini.

* JANUAR

Novu 2019. otvaraju košarkaši Budućnosti koji će trećeg dana nove godine u okviru Evrolige gostovati kod Armanija – biće to i debi Jasmina Repeše na klupi plavih. Do kraja mjeseca regionalnog šampiona očekuju i evroligaški dueli protiv Makabija (9. januar), Darušafake (11), Reala (18) i Gran Kanarije (25).

Šansu da ispišu istoriju imaće i naši odbojkaši, koji će 5. januara protiv Slovačke i 9. protiv Moldavije juriti jedan trijumf dovoljan za plasman na Evropsko prvenstvo.

Vaterpolisti Jadran Carina 23. protiv OSC-a igraju prvi meč polufinala Evrokupa.

Na kraju, nije direktno vezano za Crnu Goru, ali jedan Crnogorac juriće slavu u Aziji – 5. januara počinje Azijsko prvenstvo u fudbalu na kojem će naš stručnjak Miodrag Radulović predvoditi Liban.

* FEBRUAR

I februar će biti u znaku košarke, a mogao bi da bude i istorijski… Ukoliko košarkaši Crne Gore u jednom od posljednja dva meča kvalifikacija (u Ukrajini 22. i protiv Letonije 25. u Podgorici) ostvare jedan trijumf plasiraće se na Mundobasket.

Naravno, tu je i Evroliga, a Budućnost očekuju dueli protiv CSKA (1. februar), Himkija (7) i Žalgirisa (na isti dan kada igra i reprezentacija – 22).

U Sarajevu 9. februra počinje Zimski evropski olimpijski festival mladih na kojem će i Crna Gora imati dva predstavnika.

A 27. ćemo znati i da li je Jadran uspio da napravi malo čudo protiv OSC-a i da li se plasirao u finale Evrokupa.

* MART

Mart će najaviti novi san kada je u pitanju fudbal, pošto će “sokolovi” krenuti u novu avanturu u pokušaju da se plasiraju na veliko takmičenje. Na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Crna Gora gostuje u Bugarskoj (22. mart), pa je onda očekuje spektakl pod Goricom protiv Engleske (25).

Ponovo je Evroliga tu i mečevi Budućnosti protiv Bajerna (1. mart), Olimpijakosa (8), Baskonije (15), Fenerbahčea (19),  Efesa (21) i Barselone (28).

Drugog dana marta u Rusiji počinje Zimska Univerzijada.

* APRIL

Na kraju evroligaške avanture košarkaši Budućnosti 4. aprila gostovaće kod Panatinaikosa.

Petog dana aprila počeće završni turnir vaterpolo Evropa kupa, a vidjećemo i da li sa “ajkulama” kao učesnicima.

April će biti i rukometni mjesec, a naše lavove nakon neubjedljivog starta u kvalifikacijama za EP očekuju dva duela sa velesilom Danskom – 10. kući i 13. u Skandinaviji.

* MAJ

Maj će na neki način biti istorijski za Crnu Goru, pošto će prvi put biti organizator jednog multi-sportskog događaja. U pitanju su Igre malih zemalja Evrope koje će se održati od 27. maja do 1. juna, a čiji domaćini će biti Budva, Bar, Podgorica, Cetinje i Tivat.

Da li će se rukometašice Crne Gore plasirati na Svjetsko prvenstvo u Japanu i tako nastaviti da sanjaju odlazak na Olimpijske igre moglo bi da bude jasnije nakon prvog meča baraža protiv Češke – (najvjerovatnije) 31. u gostima.

* JUN

Centralni događaj u junu biće Eurobasket za žene, koji od 27. juna do 7. jula organizuju Srbija i Letonija, a na kojem će učestvovati i naša selekcija.

“Lavice” bi 4. juna trebalo da završe priču sa Češkom u baražu, dok će “lavove” 12. očekivati duel sa Farskim Ostrvima, a tri dana kasnije i sa Ukrajinom.

Za kraj fudbalske sezone “sokolove” očekuju još dva duela u kvalifikacijama za EP – 7. juna u Podgoricu stiže Kosovo, dok tri dana kasnije naši momci gostuju u Pragu protiv Češke.

Ukoliko izbore plasman vaterpoliste Crne Gore od 18. juna bi očekivao završni turnir Svjetske lige.

Druga priča Evropskih igara u organizaciji MOK pisaće se u Minsku od 21. do 30. Naravno, treba očekvati nekoliko naših predstavnika.

* JUL

Ajkule možda više nisu veliki favoriti na velikim takmičenjima, ali ponovo će imati priliku da sanjaju – od 12. do 28. jula u Južnoj Koreji ih očekuje Svjetsko prvenstvo.

Aquaniene_WEB_2010/G.Scala/DBM

Trećeg dana jula u Napulju počinje Ljetnja univerzijada.

* AVGUST

Dugo će se čekati taj posljednji dan avgusta – pogotovo ukoliko naši košarkaši izbore plasman na Mundobasket koji tada počinje u Kini.

Od 25. avgusta do 1. septembra Tokio će biti domaćin SP u džudou.

* SEPTEMBAR

Sokolovi kvalifikacije za EP nastavljaju 10. septembra utakmicom protiv Češke u Podgorici.

Francuska, Holandija, Belgija i Slovenija biće od 13. do 29. septembra domaćini Evropskog prvenstva u odbojci – vjerujemo i sa našom selekcijom kao učesnicom.

U Dohi 28. septembra počinje Svjetsko prvenstvo u atletici.

* OKTOBAR

Deseti mjesec 2019. donosi dva meča fudbalera Crne Gore u kvaifikacijama za EP – 11. u Podgorici protiv Bugarske i tri dana kasnije u gostima protiv Kosova.

*NOVEMBAR – DECEMBAR

Kvalifikacije za EP fudbaleri Crne Gore završiće na “Vembliju” protiv Engleske 14. novembra.

Sedmog dana novembra u Dohi će početi i Paraolimpijsko SP u atletici, a 29. u Madridu i finale Premijer lige u karateu.

Kraj novembra i prva polovina decembra po navici su rezervisani za ženski rukomet – od 30. novembra do 15. decembra Japan će biti domaćin Svjetskog prvenstva.

 

Izvor i foto: FOS