DRUŠTVO NAŠE PRIČE

KAKO BI JAVNE LIČNOSTI IZNENADILE GRAĐANE/KE DA SU DJEDA MRAZ: Od koverte od 1.000 eura do poklanjanja stanova

U danima pred Novu godinu sumira se protekla i, po običaju, međusobno se uručuju pokloni i zajedno dočekuje početak novih 365 dana. Kakve darove bi, međutim, građani i građanke Crne Gore dobili od javnih ličnosti kada bi im bilo omogućeno da obavljaju ulogu Djeda Mraza? Oni su za MNE magazin ispričali kako bi izgledao taj scenario.


Pisac Nikola Nikolić bi iznenadio slavljenike tako što bi se pojavio maskiran u Krampusa, Đedovog antipoda. Kaže da bi iskočio iz ognjišta ravno na trpezu, degažirao rusku salatu domaćinu u lice.
– Imao bih rogove, šiljate uši i kez od uva do uva, ali ne dobrodušni, daleko od toga. U skladu sa svojom demonskom reputacijom, objavio bih im da je ovog puta koncepcija malo promijenjena, da je Đed Mraz u generalnom štrajku zbog slabih učinaka svog dobročinstva. Na snazi je restrikcija želja kao probna vaspitna mjera – kaže on.
Umjesto poklona za dobre postupke u odlazećoj godini, dodaje Nikolić, fokusirao bi se na kažnjavanje zbog onih loših.
-Ali, pošto sva sumiranja teže ka nekoj vrsti svjetlosti i otimaju se gravitaciji, brzo bih se preorijentisao na ispunjavanje želja. Prepustio bih se i sam toj prijatnoj obmani kalendarske smjene. Recimo, učinio bih da zima što prije prođe. A kad navali podgorički žaropek, rotirao bih zimsko i ljetnje dnevno svijetlo: da zimi bude što duže, a ljeti što kraće. Logika funkcionisanja svijeta tako bi u osnovi bila poštenija. I želje bi se samim tim lakše primale, pa i one najželjenije: ljubav, sreća, zdravlje/lično, porodično, opšte – kazao je on.

Iznenađenje

Psihijatar-seksolog Jovica Dostinić navodi da ne bi čitao pristigle želje građana, već bi, navodi on, imao nešto interesantnije da čita. Iznenadio bi ih u duhu konzumerizma koji je zahvatio civilizaciju.
-Iznenadio bih svakog građanina sa po jednom kovertom u kojoj bi bilo 1000 eura (preko toga bi bilo nemoralno), pa neka obraduju sebe i svoje bližnje poklonom po izboru – kazao je on.

Kada bi glumica Jelena Nenezić – Rakočević imala nadnaravne sposobnosti onda bi voljela, priča ona, da glasom može ispuniti želje ne samo svim građanima Crne Gore, već i cijelog svijeta.
– Konkretno, građanima Crne Gore bih glasom napravila domove za beskućnike, djecu i starije osobe, operu balet i dramu, biciklističke staze, umjetničke osnovne i srednje škole…-istakla je ona.

I direktorica Muzičke škole “Vasa Pavić” Zoja Đurović osmislila je način na koji bi iznenadila građane i građanke. Kaže da bi prosula neku magiju da svi imaju puno više osmjeha na licima, te da imaju razloge za njih. Važno je, prema njenim riječima da znaju da cijene život, zdravlje…
-Ne treba da im budu bitne neke vrijednosti koje su inače ,,in”. Neka im bude bitno ono što imaju. I treba da budu ambiciozni i veseli. Uz to, sve što dođe mimo onoga što želimo biće najljepše iznenađenje- istakla je ona.

Gitarista Srđan Bulatović bi se u ovoj ulozi potrudio da svojim aktivnostima vrati osmijeh na licima ljudi koji su u današnjem vremenu nervozni i zamišljeni.
– Usamljenost i otuđenost zamijenio bih druženjem prožetim raznim socijalnim aktivnostima humanitarnog i zabavnog sadržaja. To bi, po meni, bio najbolji poklon Djeda Mraza u ispunjenju svoje misije da svi budu ispunjeni i srećni- rekao je on.


Direktorica KIC-a ,,Budo Tomović” Snežana Burzan potrudila bi se da ispuni sve želje građanima. Prvo bi, pojašnjava ona, ispunjavala novogodišnje dječije želje, potom onih bolesnih ili siromašnih, slijedilo bi rješavanje zaposlenja, stambenih pitanja, ali i dobijanja stipendija za dalje usavršavanje znanja.
– Voljela bih da ostvarim želje i onima koji nikada nijesu otputovali nigdje iz Crne Gore, te im ispunim san isprativši ih do: Beča, Moskve, Pariza, Pekinga, Njujorka… Potrudila bih da ispunim želju onima koji čeznu za ljubavlju da pronađu srodnu dušu te da zajedno uđu u Novu – rekla je ona.
Kako ističe, kultura bi bila jedan od njenih novogodišnjih prioriteta.
– Osim što bih brojnim Podgoričanima ispunila želju i potpuno renovirala dotrajalu Veliku salu njihovog omiljenog KIC-a “Budo Tomović” koja bi sa 444 mjesta porasla na hiljadu, sugrađane bih iznenadila i otvaranjem velelepnog modernog zdanja prve opere u zemlji i premijerom Verdijeve ,,Travijate”– navela je ona.

Sreća

Rukometašica Milena Raičević kaže da bi svima poklonila ono što požele. Zdravlje je, kaže ona, na prvom mjestu.
-Moja želja je oduvijek bila da imamo praznični bazar. Podgorica ga je konačno dobila i presrećna sam. Stvarno prelijepo izgleda,vidim da je i masovno posjećen. Raduje okupljanje na tako lijepom mjestu – navela je ona.

Glavni i odgovorni urednik Televizije 777 Marko Novaković kaže, prije svega, da on i jeste Djeda Mraz.
– Ove godine mi je pristigao veliki broj pisama sa raznoraznim željama… Od onih običnih do onih pomalo čudnih, sve sam ih pažljivo pročitao i nakon dužeg razmišljanja odlučio. Svima ću ispuniti želje! Svima- kaže on.
Prije nego što bi to učinio, ipak, ističe naš sagovornik, postoji jedan mali uslov.
-Moraju još jednom dobro razmisliti da li je to baš ta želja… Jer moj uslov da ispunim te želje je sljedeći: sve što oni požele, ja ću tu želju duplirati i dati čovjeku/ženi sa kojom su se posvađali u protekloj godini i sa kojom ne razgovaraju. Pa, kažu Djeda Mraz nije pametan, ma nemojte? Samo trenutak… Ima li novopristiglih želja ? Ne? Sigurno još razmišljaju – kazao je on.

N.Đ.