ART SLAJDER

GORAN BREGOVIĆ PRED NASTUP U ,,SPLENDIDU”: Biće veselo 1. januara, Nova godina je, hoćemo da se provedemo

Foto: Facebook

,,Bijelo dugme” nastupiće 1. januara u hotelu ,,Splendid Conference & Spa Resort” u Bečićima. Kako frontmen i osnivač grupe Goran Bregović kaže za MNE magazin, ovo će biti prvi put da sviraju u nekom hotelu.
Goste, dodaje on, čeka veseo program, ,,jer ipak je Nova godina i mi hoćemo da se provedemo”.
,,Bijelo dugme” je grupa čija muzika se srcem, pjesmom i dušom prenosi s generacije na generaciju, pa tako nije rijedak slučaj da na njihovim nastupima ima puno omladine, baš kao i onih koji su u ondašnjoj Jugoslaviji odrastali uz njihove numere i voljeli se. Upravo Bregović za naš portal ističe da je ,,većina tih boljih tekstova napisana kao mala lična pisma nekome”.

Foto: Facebook

Nastupićete 1. januara u hotelu ,,Splendid Conference & Spa Resort” u Bečićima. Da li je to prvi put da nastupate u ovom hotelu i što publika može da očekuje od koncerta ,,Bijelog dugmeta” ovoga puta?
– Koliko mogu da se sjetim, to će biti prvi put da ,,Bijelo dugme” nastupa u nekom hotelu, tako da, vjerovatno ćemo imati osjećaj kao da nismo na koncertu nego da smo među prijateljima koji su nas nagovorili da malo sviramo i za sebe i za njih. I to vjerovatno nekako mu dođe prirodno za Novu godinu, kad smo svi veseli i sa zadovoljstvom pjevamo. Probaćemo sigurno veseo program, Nova godina je i mi hoćemo da se provedemo, jer noć ranije nastupamo u Palermu na trgu.

Te noći u hotelu ,,Splendid” nastupiće i Jelena Rozga. Da li ste planirali da jedan dio večeri imate zajednički nastup s njom?
– Pa, da je bilo vremena, možda smo i mogli nešto da spremimo zajedno. Mi stižemo zbilja u zadnji čas iz Italije, tako da neće biti vremena da se nešto spremi, ali, ja je nisam nikad slušao uživo i biće mi drago da je čujem.

Kažete: ,,Uvijek se više radujem koncertima koje sviram kod nas nego u svijetu.” Zašto? Po čemu je balkanska duša drugačija od one u drugim krajevima svijeta?
– Drugačije je, naravno, jer poželio sam da imam pred sobom publiku koja razumije tekstove koje sam napisao, kojima moje pjesme nešto znače lično, a nisu samo znatiželjni kao i u svijetu. Zbog toga volim da sviram kod nas. Nažalost, nemam puno prilika, ali, svaku nastojim da iskoristim.

Foto: Facebook

2019. obilježićete 50 godina rada i 45 godina od osnivanja ,,Bijelog dugmeta”. Što pripremate za taj jubilej?
– Imam novu ploču ,,Tri pisma iz Sarajeva” s kojom sam nastupio već u Podgorici i 2019.  ću nastupati u svijetu sa ,,Tri pisma”. Istovremeno, volim da sa ,,Bijelim dugmetom” sviram makar dvadesetak koncerata godišnje. To mi je kao da svaki put slavim neku godišnjicu mature pa se nađeš sa ovima sa kojima imaš neke zajedničke uspomene, uvijek imate da se podsjetite nečega i da vam bude drago. Tome služe prijatelji i radosni trenuci s njima.

Kakva je to tajna veza između ,,Bijelog dugmeta” i publike i što te pjesme čini vanvremenim?
– Većina boljih pjesama ,,Dugmeta” ima veze sa našom tradicionalnom muzikom, a onda većina tih boljih tekstova koji su pisani su napisani kao neka mala lična pisma nekome. Ta količina može biti univerzalna ako je pristojno napisana. Ja ponekad zaboravim, a onda se podsjetim. Ima ,,Bijelo dugme” i solidno napisane muzike.

Bojana Radonjić

kud duga