DRUŠTVO SLAJDER

MP: Najboljim učenicima i nastavnicima uručene nagrade iz Fonda za kvalitet i talente

Skoro pet stotina najboljih nastavnika i učenika danas je dobilo nagrade iz novoosnovanog Fonda za kvalitet i talente, koje su im uručili ministar prosvjete Damir Šehović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik komisije koja je vrjednovala prijave za Fond, akademik Ljubiša Stanković.

Na događaju, kojem je prisustvovalo oko 1 500 zvanica, ministar je istakao da su ove nagrade poruka da država cijeni trud i napore učenika, i da će se godišnje za ovu namjenu izdvajati najmanje pola miliona eura.

-Mi, svi danas prisutni, nijesmo duhovno samonikli. Kolektivna svijest nas upućuje na to da naša djela moraju biti na tragu velikih stremljena koja su dobila obličje u “Oktoihu”. Iz obodske štamparije je izašlo svega nekoliko knjiga, a opet je to bila jedna od onih prekretnica koje uspostavljaju paradigmu, nalazeći način da svoju vrijednost pronesu kroz vjekove. Ove nagrade su naša skromna pomoć na tom putu pronalaženja volje da postanete najbolja verzija sebe. Nije dakle riječ o novcu, niti o najmanje pola miliona eura koliko ćemo svake godine izdvajati za ovu namjenu, iako to nije zanemarljiv dio ovih nagrada. Riječ je o tome da vam danas govorimo da nije tačno da nijeste dovoljno dobri. Naprotiv! Odavde šaljemo poruku svima da vaš trud ova država cijeni, da vaše napore vrednuje. I što je najvažnije, da se vašim rezultatima diči! Ponosni smo što vas imamo u svom okruženju, što radite na sebi i iznova i iznova pobjeđujete svoje slabosti. I pravimo ovaj događaj u čast vas, pet stotina nastavnika i djece, i 125 škola iz kojih dolazite – kazao je Šehović.

Ministar je kazao da,,načini na koje je prosvjetna misao uvijek izranjala, podsjeća nas da je izvor na površini samo ishodište voda pod zemljom, da je naš put davno utrt i da sebi ne smijemo dozvoliti da pomislimo da sve kreće od nas”.

-Navedno mi ne dozvoljava da osnivanje Fonda za kvalitet i talente, niti bilo koji drugi uspjeh u prethodne dvije godine, pretendujem predstaviti kao bilo šta, do kao dostojan doprinos onome što sam imao čast da kao ministar prosvjete dobijem u nasljeđe – dodao je ministar.

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi 1.000 eura, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona eura. Na konkurs za nagrade je pristiglo 1200 prijava. Dobitnici nagrada dolaze iz čak 23 opštine i iz 125 škola.

Ispred umjetničkih škola najviše bodova je imala nastavnica Mirjana Vučković iz JU Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ i učenica Ivana Dendić – JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo“, te Sofija Musić – JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“.

U kategoriji osnovnih škola najviše bodova je imao nastavnik Radovan Sredanović iz JU OŠ „Maksim Gorki“ i učenik Matej Sredanović – JU OŠ „Oktoih“. U kategoriji srednjih škola najviše bodova imali su nastavnica Andrijana Deletić-Milačić – JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ i učenica Monika Prebiračević iz JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović“.

 

U ime nagrađenih obratila se nastavnica Milica Usančević, koja je rekla je ova nagrada podsjetnik i garancija da od države  imaju kontinuiranu podršku.

-Moje koleginice i kolege i ja vjerujemo da ljudsko biće ne dostiže svoju punu veličinu dok nije obrazovano. Hvala Vam što nam, na ovaj način, pomažete da zajedno promovišemo tu vrijednost. Ovu nagradu doživljavam kao podršku i kao podsjetnik, posebno podsjetnik na vaspitni aspekt našeg rada. Vjerujem da je ta vaspitna uloga važna, važnija od obrazovanja i da je naš posao odgajati ni suca ni vojnika, nego čovjeka! Zato je ova nagrada podsjetnik i garancija da imamo kontinuiranu podršku da iz materijala ljudskog duha stvaramo nešto novo – poručila je Usančević.

Uručenju je prisustvovao premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, te ministri, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, sudske vlasti, obrazovnog sistema i mnogi drugi.

Predsjednik Komisije koja je cijenila pristigle prijave bio je je prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a članovi su predstavnici: Unije srednjoškolaca, Sindikata prosvjete, Strukovnih udruženja nastavnika, NVO Udruženje roditelji, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, škola i Ministarstva prosvjete.

This slideshow requires JavaScript.