DRUŠTVO NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA KATARINA MIRKOVIĆ IZUČAVALA PRAVO U ŠPANIJI I PORTUGALU: Simulacija suđenja obavezan dio ispita

 

Odlazak na studije u Španiji i Portugalu Podgoričanki Katarini Mirković  pomogao je da shvati čime bi voljela da se bavi dalje u životu i gdje bi mogla da živi. Ona je za MNE magazin ispričala da je to jedan od najljepših perioda njenog života, a po povratku iz inostranstva okončala je studije na Pravnom fakultetu u Podgorici.  

-Trenutno sam zaposlena u američkoj firmi koja nema dodirnih tačaka sa pravom, ali svakog dana učim nešto novo i stičem vještine koje ću moći iskoristiti u budućnosti. Želim dalje nastaviti moje studije, odnosno upisati magistarske naredne godine – kaže ona.

Razmišlja o ponovnom odlasku u Španiju ili Portugalu, jer smatra da njihovi Univerziteti imaju bolji program studiranja nego Univerzitet u Crnoj Gori.

-Posebno me zanima oblast ljudskog i humanitarnog prava, a programi koji postoje u inostranstvu obiluju različitim materijalima i mogućnostima prakse i rada u različitim organizacijama, gdje se mogu steći nezamjenljiva znanja i iskustva – priča naša sagovornica.

Odlazak

Katarina je još u trećem razredu srednje škole počela da razmišlja o studiranju van Crne Gore, ali priznaje da je tada realizacija njene želje bila skupa.

-Tako da sam nakon razgovora sa porodicom odlučila da upišem Pravni fakultet u Podgorici. Uprkos tome što su studije u početku iziskivale mnogo učenja, moje interesovanje za studiranje negdje u inostranstvu nije prestalo. Kako sam učila španski jezik, a od malena me je zanimala španska kultura i njihov način života, Španija je bila moj prvi izbor. Green Tech program, realizovan u sklopu programa Erasmus Mundus, dodjeljivao je pune stipendije za studente na Balkanu. Jedna od zemalja za koju ste se mogli prijaviti bila je Španija, i grad Leon. Tri mjeseca po apliciranju javljeno mi je da sam ušla u uži krug, i da ću nakon dvije sedmice znati konačan ishod. Stipendija je obuhvatala plaćeno školovanje, mjesečni prihod, osiguranje tokom boravka i plaćene troškove prevoza. Bila sam primljena – prisjeća se ona.

U Španiji je studirala na Univerzitetu Leon, koji zauzima 30. mjesto na listi najboljih univerziteta u toj zemlji, gdje dolaze studenti iz cijelog svijeta. Studiranje je, pojašnjava ona, bilo zahtjevno, jer su studije bile na španskom, pa je imala problem da savlada stručne termine, kao i da razumije govor, jer ,,pričaju brže nego što je očekivala, a i imaju drugačiji akcenat u odnosu na ostatak zemlje”.

– Princip ispitivanja je sličan našem. Od profesora zavisi da li će se ispit sprovesti usmeno ili pismeno, kao i da li će postojati kolokvijum ili samo završni ispit. Ono što je bilo zanimljivo jeste da osim teorije veliku ulogu ima i praksa, tako da je simulacija suđenja bila obavezan dio ispita- ističe ona.

Navodi da je u toj zemlji veliki problem neznanje engleskog jezika, odnosno uglavnom su mladi ti koji ne znaju taj jezik. Katarina kaže da je zbog toga naišla na dosta problema prilikom rješavanja administrativnih pitanja.

-Procesi otvaranja bankovnog računa, vađenje boravišne dozvole i ostalih ličnih dokumenata traju dosta dugo, tako da je strpljenje krajnje neophodno.  Lokalno stanovništvo je dosta  srdačno, otvoreno i spremno da pomogne, međutim, rezervisani su za veća druženja – ističe ona.

U Leonu joj se, ističe Katarina, dopalo što su mladi veoma bliski sa svojim porodicama.

-Budući da je Leon manji grad, mjesečni prihodi su bili i više nego dovoljni da osim plaćanja stana, hrane i prevoza posjetim veće evropske gradove poput Madrida, Pariza, Rima, Lisabona, Brisela, budući da su letovi iz Španije dosta jefitniji u odnosu na cijene letova iz Podgorice – prisjeća se ona.

Portugal

Po povratku iz Španije okončala je osnovne studije na podgoričkom Pravnom fakultetu, a potom odlučila da na specijalističke opet pođe u inostranstvo. Tu želju je ispunila kada je ponovo dobila mogućnost studiranja preko Erasmus stipendije na razmjeni, u periodu od jednog semestra u glavnom gradu Portugala.

– Proces prijave je sada išao dosta brže i jednostavnije, samim tim što sam već imala iskustva u prijavljivanju. Prilikom prijave, apliciralo je još nekoliko njih iz Podgorice. Na oduševljenje svih nas, većina je dobila stipendiju, pa je to znatno olakšalo odlazak, a samim tim uljepšalo boravak u stranoj zemlji- navodi ona.

Pojašnjava da je studiranje u Lisabonu bilo drugačije, budući da je tamo otišla kao student specijalističkih studija Međunarodnog prava. Kako u Lisabonu postoji veliki broj studenata, koji je u naglom porastu posljednjih par godina, za studente koje dolaze sa strane, kaže Katarina, postoji poseban program na engleskom jeziku.

-Ne postoji praksa, ali se učešće na predavanjima boduje, a na ocjenu utiču i razne prezentacije, samostalni i grupni radovi, odnosno istraživanja. Samim tim, krajnji ispit se ne svodi na puke definicije i teoriju, već savladavanje gradiva kako bi dali naše mišljenje i primjer rješavanja nekog od savremenih problema, kao što su siromaštvo, tajni zatvori, migracije, ženska prava i slično – navodi ona.

Kako broj studenata u Lisabonu raste, dodaje ona, potražnja smještaja je veća i teško je bilo naći odgovarajući.

-Porast potražnje najviše koriste zajmodavci koji postavljaju jako visoke cijene u odnosu na pruženi smještaj. Česte su i prevare putem interneta, tako da treba biti posebno obazriv. Ukoliko neko planira da studira ili posjeti Lisabon, bolje je na vrijeme početi sa traženjem smještaja – upozorava Katarina.

Pojašnjavajući kako su proticali njeni dani, kaže da u Lisabonu mladi dosta izlate, kako vikendom, tako i radnim danima,te da grad nudi raznolikost u pogledu koncerata, festivala i noćnog provoda.

-Posebno zanimljive su ceremonije za brucoše. Takođe, često možete vidjeti i studente u crnim odorama -praixe-  i koji podsjećaju na likove iz Hari Potera – kaže ona.

Studiranje u inostranstvu joj je osim toga što je naučila jezik, omogućilo i da upozna veliki broj ljudi iz cijelog svijeta, sa kojima je i danas u kontaktu. Neki od njih, dodaje ona, su posjetili Crnu Goru, a neki planiraju dolazak.

-Mogućnost studiranja u drugim državama mi je pomoglo da uporedim strane pravne sisteme sa našim, što mi može biti od pomoći u daljem profesionalnom razvoju – navela je naša sagovornica.

 N.Đ.

One Response to PODGORIČANKA KATARINA MIRKOVIĆ IZUČAVALA PRAVO U ŠPANIJI I PORTUGALU: Simulacija suđenja obavezan dio ispita