DRUŠTVO PREPORUKA

AMERIKA: Dvanaest osoba se zarazilo bakterijom kroz matične ćelije

Ilustracija

Dvanaest Amerikanaca je hospitalizovano nakon što su infuzijom ili injekcijom primili tretman s matičnim ćelijama koje su uzete iz krvi pupčane vrpce koja je bila zaražena bakterijama, rekli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi CNN.

Pacijenti iz saveznih država Arizone, Floride i Teksasa primili su tretman koji je proizvela firma Genetech Inc, a prodavala firma Liveyon LLC.

CDC upozorava da su kompanije nezakonito distribuirale proizvod koji nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

FDA je već u novembru ove godine poslala upozoravajuće pismo kompaniji Genetech, sa sjedištem u San Diegu, zbog ReGen5, ReGen10 i ReGen30 koji su se koristili za alogeničnu transplantaciju.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije, dok kod alogenične transplantacije bolesnik prima matične ćelije od zdravog, podudarnog davaoca.

FDA je odobrila upotrebu matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce samo za imunološku rekonstituciju tj. za osobe s poremećajima sistema koji učestvuju u proizvodnji krvi. Tako se one mogu koristiti pri transplantaciji krvi ili koštane srži kod pacijenata koji boluju od raka ili poremećaja imunološkog sistema.

Ali, pacijente su u ovom slučaju matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce liječili protiv niza oboljenja koja uzrokuju bol, poput osteoartritisa, boli u leđima, reumatoidnog artritisa i slično. Ni za jedno od tih oboljenja nije dokazano da ih je moguće izliječiti transplantacijom matičnih ćelija.

– Posljedice ove infekcije mogu biti ozbiljne po zdravlje pacijenata – rekla je ljekarka Kiran Perkins iz CDC-a i dodala kako je ozbiljno zabrinuta jer su pacijenti hospitalizovani.
Izvor: Index.hr