MAGAZIN PREPORUKA

ŠVEDSKA: Avičijevi roditelji naslijedili njegovo bogatstvo od 22 miliona eura

Hardy Wilson/DrewAltizerPhotography/Sipa USA

Roditelji nedavno preminulog DJ-a Avičija Klas Berling i Anki Liden jedini su nasljednici sinovog bogatstva vrijednog 22 miliona eura.
Prema švedskom zakonu, Klas i Anki naslijeđuju sinovu imovinu s obzirom da nije bio oženjen i nije imao djece, a službenu oporuku nije nikad napisao, prenose tamošnje novine Expressen.se.
Tokom svoje, relativno kratke ali uspješne karijere, Aviči je samo u 2014. godini zaradio 28 miliona dolara, u periodu u kojem je zarađivao po 250.000 dolara u jednoj noći.
Aviči se nije opterećivao zarađenim milionima, izjavivši jednom prilikom da je pri samom početku karijere primijetio kako mu sav taj novac nije potreban.

Avičijevi roditelji
Foto: Bertil Ericson 

Tako je 2012. godine donirao sav zarađeni novac na američkoj turneji, više od milion dolara, organizaciji koja brine o gladnima u Africi, a godinu kasnije milion eura je donirao švedskoj dobrotvornoj organizaciji Radiohjälpen.
Podsjećamo, nakon Avičijeve smrti njegova je porodica objavila saopštenje u kojem su otkrili kako nije htio da nastavi da se bavi s muzikom i da je imao mentalnih problema.
– Stvarno se borio s razmišljanjima o smislu života i sreće. Više nije mogao izdržati. Htio je da pronađe svoj mir – pisalo je u saopštenju.
Uprkos vrtoglavom uspjehu i svjetskoj slavi, Aviči je prije dvije godine obznanio da više neće nastupati uživo, nakon čega se suočio sa zdravstvenim problemima uzrokovanim stresom i zavišnošću od alkohola, kao i anksioznošću.
Nedavno objavljen dokumentarni film ,,Avicii: True Stories” bacio je novo svjetlo na ekstremni pritisak s kojim se nosio, odrađujući čak 320 nastupa godišnje.