DRUŠTVO NAŠE PRIČE

SANJA BALTIĆ O ISTRAŽIVAČKIM PROJEKTIMA: ,,Ad hok” pristup nije poželjan, istraživanje tržišta je ozbiljna priča

Istraživanje tržišta je interesantan, ali veoma ozbiljan posao. Podrazumijeva, pored ostalog, objedinjavanje istraživačkih znanja, poznavanje metodologije, uzorkovanja, odabir  anketarske mreže, korišćenje najnovije i najsavremenije tehnike i trehnoloških rješenja koja olakšavaju proces prikupljanja podataka, pa samim tim i ljude koji se ozbiljno bave analitikom i mogu da daju dobre preporuke …O istraživačkim projektima, značaju istraživanja, te vlastitom pristupu ovom poslu, za naš portal govori Sanja Baltić, izvršna direktorica firme Start up.

– Suština istraživanja je da dobijemo najbolje moguće podatke da bi kompanije ili institucije kojima su ti podaci neophodni mogli da zauzmu strateški pristup i da odrede svoj put. Malo je kompanija koje shvataju značaj istraživanja.Čak je evidentan i jedan ,,ad hok” pristup koji najčešće znači da se reaguje kad postoji problem. To nije pravi put. Jer, kompanija je živo biće i mora da se prilagođava promjenama na tržištu. Ako to ne radi na pravi način, ako ne pita potrošače o onome šta oni žele i da to ima svoj kontinuitet, onda definitivno se dolazi do situacije u kojoj se donose ,,ad hok” odluke. Takav pristup pokazuje da kompanije, naročito male, imaju malo sluha za istraživanja i tretiraju ih kao trošak, a ne kao benefit u nekom srednjem ili dužem roku-kaže za MNE magazin Sanja Baltić.

Naša sagovornica je već deceniju i po u oblasti marketinga i istraživanja. Tokom tog perioda najviše se bavila marketing strategijom, ali i analitikom i vođenjem brojnih istraživačkih projekata. Bilo je, kaže, potpuno prirodno da, nakon takvog iskustva, prije šest mjeseci osnuje firmu čija je djelatnost upravo istraživanje tržišta i, kao lokalna firma, uspostavili su saradnju sa  globalnom kompanijom Kantar TNS, jednom od najvećih  agencija za marketinška istraživanja na svijetu. Matična kuća i suvlasnik je Taylor Nelson Sofres (TNS), dio WPP Kantar lanca.Kompanija je i član međunarodne asocijacije Gallup International.

-Naš međusobni odnos funkcioniše na način da u istraživačkom procesu oni obezbjeđuju  ekspertizu, a Stars up na lokalnom tržištu realizaciju projekata i komunikaciju sa lokalnim klijentima. Saradnja sa inostranim strateškim partnerom donijela nam je kvalitet više. To je istraživačka kuća koja ima svoje kancelarije u više od 80 zemalja širom svijeta i činjenica da toliko dugo postoje govori o njihovom kvalitetu i o tome da mogu da ponude ozbiljnu ekspertizu. Znanje koje oni nude i lokalna komunikacija jako su važni za klijente koji ovdje obavljaju djelatnost, jer, kad se sve to spoji, imamo jedan dobar rezultat. Zbog iskustva koje je neosporno možemo da odgovorimo na sve istraživačke projekte i zahtjeve klijenata. U principu to su studije o javnom mnjenju, telekomunikacije, roba široke potrošnje, bankarske usluge, kupovno ponašanje i sl. Lokalnim klijentima možemo ponuditi i globalna TNS rješenja koja su razvijena i mogu se implementirati a koji omogućavaju kompanijama da: prepoznaju različite nivoa potreba i imidža brenda, jačaju neodoljivost brenda i otkrivaju ključne momente za rast; alate koji daju mogućnost da se izmjeri sposobnost reklame kampanje i svim fazama; rješenja koja otkrivaju koje karakteristike proizvoda kupci najviše cijene, kakve inovacije donose najveći  rast, koju cijenu su potrošači spremni da plate za različite konfiguracije, kako da optimizujete proizvod ili uslugu, te odnos sa klijentima i efekte na korporativnu reputaciju kompanije…-kaže Sanja Baltić.

U procesu istraživanja, dodaje,  klijent je uključen u svaku fazu istraživačkog projekta, od kreiranja upitnika do procesa prikupljanja podataka.

-Podaci se prikupljaju uz pomoć tablet računara i za Crnu Goru i za Srbiju koristimo Nipo Nfield  tehnologiju. Nivo kontrole je na taj način izuzetno visok. Ta nova tehnologija je donijela još nekoliko nivoa kontrola koji u nekim ranijim varijantama prikupljanja podataka nisu bili mogući tako da se i na taj način prati da se ispoštuje reprezentativnost uzorka. Sve to doprinosi kvalitetu  dobijenih podataka, direktno evaluiranihkroz Nipo Nfield,  i kvalitetu istraživanja. U suprotnom, ako se u ovaj posao krene bez dovoljnog znanja i iskustva i preporuke, te bez saradnje sa relevantnim partnerom, mnogo je teško, pa  čak ostavlja prostor da se sumnja u konačan ishod, odnosno u kvalitet istraživanja -priča naša sagovornica.

Ona kaže da Start up za sljedeću godinu ima dosta planova među kojima je i plasiranje određenih noviteta u ponudi koje druge istraživačke kuće u tom obliku nisu do sada ponudile tržištu.

-Noviteti su vezani za ono što je danas najpopularnije i gdje se i usmjerava cjelokupna komunikacija, a to su  digitalni mediji i društvene mreže. Komunikacija, a i biznis se seli  on line. On line platforme u velikoj mjeri preuzimaju primat u odnosu na tradicionalne medije, pa je samim tim i raspolaganje s informacijama koje se tiče on line kao kanala komunikacije i uopšte ponašanja korisnika na on line jako važno za biznis i pozicioniranje brenda. Klijenti su vrlo zainteresovani i imam informacije da dosta kompanija svoje poslovanje ,,seli” na on line.To, možda, sad sporo ide jer smo mi malo tržište i još s nevjericom prihvatimo ovakve promjene. Ali, svakako se tržište očigledno kreće u ovom smjeru i to je neminovnost-zaključuje naša sagovornica.

 

V.T.

Foto: B. Šekularac