DRUŠTVO PREPORUKA

ISTRAŽIVANJE MONSTATA: Četrdeset odsto djece u Crnoj Gori u riziku od siromaštva

U Crnoj Gori 40 odsto djece živi u domaćinstvima koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, dok ta stopa u zemljama Evropske unije iznosi 25 odsto.

Ovo su podaci koji se odnose na period 2016/2017 godine predstavljeni na današnjoj pres konferenciji Zavoda za statistiku povodom objavljivanja rezultata istraživanja o dohotku i uslovima života za period 2013-2017.

Takođe, kako je saopšteno, siromaštvo djece je za deset procentnih poena izraženije od siromaštva odraslih, što predstavlja jednu od najvećih razlika u poređenju. Međutim, stopa siromaštva djece opala je za tri procentna poena u odnosu na 2013. godinu.

Kako je kazao Vuk Čađenović, pomoćnik direktorice Monstata 18 odsto djece živi u domaćinstvima koja su izrazito deprivirana, odnosno žive u lošim uslovima.

Relativna linija siromaštva u Crnoj Gori, koja se izračunava na bazi dohotka, u prošloj godini je po osobi na godišnjem nivou iznosila 2,1 hiljadu eura, a na mjesečnom 175 eura.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je ta institucija od 2009. godine pratila samo apsolutnu nacionalnu liniju siromaštva, koja se bazirala na potrošnji domaćinstava.

Apsolutno siromašnih 4,4 odsto

Prema podacima Svjetske banke (SB), svaki pojedinac koji u Crnoj Gori troši ispod 5,5 dolara dnevno, je siromašan.

-Prema tim podacima, apsolutno siromašnih u Crnoj Gori, koji ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe, je 4,4 odsto – navela je Radojević.

Ona je ocijenila da je siromaštvo višedimenzionalni problem i da se do sada u Crnoj Gori kvantifikovao polazeći od bazičnih minimalnih potreba potrošnje, na osnovu čega se pravio obračun apsolutne linije siromaštva.

-Smatralo se da je siromašan svaki pojedinac koji ne može da zadovoljni osnovne potrebe, prije svega za hranom i pićem – rekla je Radojević.

 

Izvor: FOS