Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: ,,Bohemian Rhapsody” najslušanija pjesma 20. vijeka

Foto: Digital Spy

Iako se na samom početku smatralo kako neće postići veliki uspjeh zbog šestominutnog trajanja, operskih odlomaka i teksta o Galileju i Skaramušu, singl ,,Bohemian Rhapsody” i zvanično je postao najslušanija pjesma 20. vijeka.
Singl ,,Bohemian Rhapsody”, na osnovu kojeg je nazvan i biografski film o Frediju Merkjuriju, nastao je davne 1975. godine, a procjenjuje se da je do ove godine preslušan 1,6 milijardi puta širom svijeta, rekli su iz kompanije Universal Music Group.
Pjesma je prevazišla Nirvanin hit ,,Smells Like Teen Spirit” i pjesmu sastava Guns ‘n’ Roses ,,Sweet Child O'Mine”, a sada je i zvanično najslušanija pjesma klasičnog roka svih vremena, dodali su iz Universala.
Film ,,Bohemian Rhapsody”, u kojem je legendarnog Fredija Merkjurija utjelovio Rami Malek, muziku britanskog rok benda ,,Queen” predstavio je novoj generaciji. Pet sedmica nakon početka emitovanja, postao je najveći muzički biografski film svih vremena s prihodima od blizu 600 miliona dolara.
Rami Malek je nominovan za Zlatni globus prošle sedmice za svoju glumu u filmu ,,Bohemian Rhapsody” i očekuje se da će dobiti i nominaciju za Oskara u januaru naredne godine.
Iz Universala su naglasili kako su za dobijanje rezultata u obzir uzeli brojke koje datiraju iz preddigitalne ere, ali i s platformi kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i mnogi drugi, prenosi Reuters.

Izvor: klix.ba