MAGAZIN PREPORUKA

KUMA KRALJEVSKE BEBE: Nevjerovatan život Amal Kluni

Za svoj humanitarni i advokatski rad, koji uključuje borbu za ljudska prava, Amal Kluni dobila je nagradu Ujedinjenih naroda “Global Citizen od the Year”. Međunarodna advokatica u svom je govoru upozorila na problem slobode novinara, izbjegličke krize, ali i napala je američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iako su mnogi kritikovali njen izbor za laureatkinju UN-a, Amal je svojim radom – a ne brakom sa glumcem – zaradila to priznanje.

Godinama prije nego što ga je upoznala bila je jedna od najboljih međunarodnih advokatica na svijetu i vodila je visoko profilisane slučajeve – i to najčešće s uspjehom.

Kako je već dugo bliska s Megan Markl, i prije nego što je ona upoznala princa Harija, počelo se pričati kako će upravo ona i Džordž biti jedni od kumova kraljevskoj bebi.

Amal Ramzi Alamuddin rođena je 1978. godine u Bejrutu u Libanonu. Njen je otac bio profesor na američkom sveučilištu te vlasnik putničke agencije, a majka novinarka. Kad joj je bilo dvije godine, porodica je pobjegla pred građanskim ratom te su se preselili u London. Amal je često pominjala kako dolazi iz porodice izbjeglica.

Lawyer Amal Alamuddin Clooney arrives for the hearing in the case Perincek vs Switzerland, at the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg, France, January 28, 2015. The European Court of Human Rights holds a Grand Chamber Hearing in the case between Turkish political activist Dogu Perincek and Switzerland concerning freedom of expression. Perincek was convicted by a Swiss court following comments denying the Armenian Genocide during a visit in Switzerland 2007., Image: 216560601, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Amal je bila odlična učenica te je dobila stipendiju za Oxford, gdje je završila preddiplomske studij prava. Na studiju se krenula zanimati za međunarodno pravo pa je na master otišla u Nju Jork. Nakon što je položila ispit advokatske  komore u SAD-u, počela je raditi u njujorškoj kompaniji Sullivan&Cromwell, jednoj od najjačih kancelarija na svijetu. Tamo je radila na slučaju Enron, jednom od najvažnijih slučajeva u savremenoj američkoj istoriji.

Nakon nekoliko godina  zaposlila na sudu Ujedinjenih naroda, i to na slučaju ubistva bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja. Branila je i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, šefa Gadafijeve obavještajne službe Abdullaha al-Senussija, te osnivača WikiLeaksa JŽulijana Asanža. Bivšeg predsjednika Maldiva, Mohameda Nasheeda, oslobodila je iz zatvora u kojem je bio iz političkih razloga punih 13 godina. Zastupala je Armeniju u slučaju dokazivanja genocida od strane Turske, te žene iz plemena Yazidi koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja i genocida ISIL-ovih boraca.

Bila je savjetnica Kofija Annana u istrazi UN-a o tim zločinima u Siriji. Grčkoj je pomogla da vrate skulpture s Partenona. Amal je predavala međunarodno pravo na Sveučilištu London, Haaškoj akademiji međunarodnog prava te na sveučilištu Columbia.

Svog supruga Amal je upoznala 2013. godine na humanitarnoj večeri u Italiji. Prvo je nije zainteresovao i nije mu htjela dati svoj broj telefona.

Džordž je bio fasciniran i počeo joj je slati mejlove. Već godinu dana kasnije vječni neženja stao je s njom pred matičara u Veneciji.

-Naša je veza bila najprirodnija stvar na svijetu. Prije toga uvijek sam se nadala da ću pronaći ljubav koja me potpuno obuzme i koja nije teška, koja ne zahtijeva puno donošenja odluka. Imala sam 35 godina kad sam ga upoznala. Mislila sam da mi se ljubav nikad neće dogoditi. A nisam htjela brak i porodicu bez toga -rekla je Amal.

Prošle godine rodila je blizance Elu i Aleksandera, a nakon nekoliko mjeseci vratila se svom poslu.

Ona i Džordž posvećeni su humanitarnom radu, pa su i novac koji su dobili od prodaje fotografija s vjenčanja donirali humanitarnim organizacijama.

 

Izvor: 100posto.hr