DRUŠTVO PREPORUKA

BERANE: Opšta bolnica dobila skener vrijedan 330.000 eura

Opšta bolnica u Beranama dobila je savremeni skener vrijedan 330.000 eura.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović danas je obišao novi Urgentni blok u toj opštini, u koji je uloženo dva miliona eura i najavio dalja ulaganja Vlade u crnogorske zdravstvene ustanove.

Hrapović je kazao da je puštanje u rad savremenog multislajsnog skenera u Beranama, potvrda težnje Vlade i toga resora da obezbijedi dostupniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu za svakog građanina Crne Gore.

-Opšta bolnica Berane dobila је CT aparat najnovije generacije, vrijedan 330 hiljada eura i stanovnici te i okolinih opština ubuduće, zbog te dijagnostičke procedure, neće morati da se upućuju u Klinički centar Crne Gore – kazao je Hrapović.

Pored skenera, za beransku bolnicu je, kako je rekao, planirana i nabavka medicinske opreme, vrijedne oko 350.000 eura, a to su operacioni sto, oprema za patologiju, EMG aparat, parna sterilizacija i dva ultrazvučna aparta.

-Sve ove investicije obezbijedila je Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta, ukupne vrijednosti 11,8 miliona eura. Za narednu godinu opredijeljeno je još pet miliona eura za medicinsku opremu – najavio je Hrapović.

On je kazao da će veoma brzo sekener dobiti i Specijalna bolnica u Risnu.

Hrapović je obišao novi Urgentni blok u Beranama, u koji je, kako je rekao, Vlada Crne Gore, kroz Direkciju javnih radova uložila dva miliona eura.

-To je dokaz da će sve usluge na jednom mjestu dobijati građani cijele sjeveroistočne regije, uključujući ne samo Berane, već i Plav, Gusinje, Andrijevicu i Rožaje. I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema, jer je to najbolja i najznačajnija investicija jedne države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, ne samo današnjih, već i generacija koje dolaze – poručio je Hrapović.

Direktor Opšte bolnice Berane Budimir Dabetić kazao je da je skener velika investicija i da će se kvalitet zdravstvene zaštite u tome gradu poboljšati, kada je riječ o dijagnostici i liječenju.

-S obzirom da se radi o novom aparatu, svi hitni slučajevi biće odmah obrađeni, a niko neće čekati preko mjesec. Ovo je aparat sa manje zračenja, sa boljom slikom i boljom dijagnostikom – pojasnio je Dabetić.

Prema riječima predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića, novi skener je jedan od preduslova da ta bolnica bude centar za sjever države i podrška Kliničkom centru Crne Gore.

-Na taj način bi rasteretili Klinički centar, a građani na sjeveru države bi dobili direktniju i bržu uslugu. Nadam se da će ministarstvo, ministar i nadležni u Vladi donijeti odluku da Opšta bolnica Berane bude kliničko-bolnički centar za sjever Crne Gore – kazao je Šćekić.