PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Bosiljak smanjuje stres i jača imunitet

Bosiljak je najpoznatija ljekovita biljka Indije, jer ima izuzetno pozitivno dejstvo na zdravlje, zbog čega ga nazivaju “eliksirom života”.

Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospješuje rad metabolizma, reguliše krvni pritisak i šećer.

Vrlo je dobar u liječenju gotovo svih vrsta respiratornih bolesti, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija organa za disanje, zbog čega je često sastavni dio sirupa protiv kašlja. Pomaže pri iskašljavanju sluzi kod bronhitisa i astme, olakšava disanje zbog eteričnih ulja koje sadrži.

Zbog svojih antibiotskih svojstava, vitamina C i sastava u svom eteričnom ulju, bosiljak je odličan za liječenje plućnih infekcija i znatno umanjuje štetu na plućima nastalu zbog pušenja.

Bogat je antioksidansima, kao što je eugenol, koji štiti srce od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Eugenol je, takođe, vrlo koristan i u smanjenju nivoa holesterola u krvi zbog čega ima blagotvoran učinak na bolesti srca.

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva. Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži, odlično umiruju i snižavaju krvni pritisak, te tako umanjuju i stres.

Takođe, bosiljak uništava više od 99 odsto bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca i karijesa.

Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kisjeline u tijelu, koja je glavni krivac za stvaranje kamenja u bubregu.

Zbog eteričnih ulja, koja imaju antibiotsko, dezinfekcijsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, bosiljak bez ikakvih nuspojava liječi bolesti kože i djeluje umirujuće.

 

 

Izvor: nezavisne