DRUŠTVO PREPORUKA

OMBUDSMAN: Osobe sa invaliditetom jedna od najranjivijih kategorija društva

Osobe sa invaliditetom (OSI) jedna su od najranjivijih kategorija društva, koja se suočava sa brojnim problemima u ostvarivanju prava i jednakosti, ocijenjeno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom Međunarodnog dana OSI.

Zaštitnik podsjeća da su ove osobe izložene diskriminatorskom tretmanu zbog nepristupačnog fizičkog okruženja, informacija, komunikacija i javnog saobraćaja, neadekvatne politike zapošljavanja, manjka usluga servisa podrške i nedovoljne primjene instituta afirmativne akcije i razumnog prilagođavanja.

-Stoga, uprkos zajedničkim naporima nadležnih organa i organizacija civilnog društva u ovoj oblasti mora se više i efikasnije raditi kako bi OSI mogle na kvalitetan način da zadovolje sve zdravstvene, obrazovne, socijalne i druge potrebe – kazali su iz institucije Ombudsmana.

Iako je uspostavljen dobar zakonodavni okvir za zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom, ovu oblast, kako se navodi, karakteriše nepotpuna primjena propisa.

-Zabrinjava činjenica da u budžetu nema jasnih i prepoznatljivih linija za sprovođenje zakona, politika i programa za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom, te posebno za primjenu Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom-ističe Zaštitnik.

Kako se ističe, Akcioni plan za prilagođavanje 13 prioritetnih objekata u javnoj upotrebi za pristup, kretanje i upotrebu licima smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom za 2014. godinu, do sada je rezultirao prilagođavanjem samo pet objekata.

-Još nije uspostavljena jedinstvena baza o osobama sa invaliditetom, a one same često trpe posljedice diskriminacije u odnosu na vrstu oštećenja ili invaliditeta, stepen oštećenja, vrijeme i uzrok nastanka, godine starosti i svrhu za koju se utvrđuje invaliditet – kažu iz institucije Zaštitnika.

Ocjenjuje se da je neupitna potreba mijenjanja propisa kojima se utvrđuje potpuno ili djelimično oduzimanje poslovne sposobnosti na neodređeno vrijeme i zamijeniti ga modelom koji neće prepoznavati potpuno lišenje poslovne sposobnosti, niti lišenje na neodređeno vrijeme, već razvijati model odlučivanja uz podršku.

Osobama sa invaliditetom još nije omogućeno da efektivno učestvuju u postupcima pred organima javne vlasti, pa usljed nepristupačnog fizičkog okruženja i nepristupačnih informacija i komunikacija (Brajevo pismo, tumačenje znakovnog jezika, alternativni načini komunikacije, lako čitljivi formati) uskraćeni su da učestvuju u postupku u punom kapacitetu stranke.

-Zaštitnik u izvještajima ukazuje i na mali broj pokrenutih sudskih postupaka za zaštitu od diskriminacije osoba sa invaliditetom, što ukazuje na moguću nedovoljnu informisanost o pravima i raspoloživim mehanizmina zaštite – kaže se u saopštenju.

Ombudsman ističe da zabrinjava podatak iz Strategije za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti u Crnoj Gori da blizu 60 odsto osoba sa invaliditetom živi na granici siromaštva ili ispod nje, što govori da ova populacija spada u najsiromašnije i najmarginalizovanije društvene grupe.

 

Izvor: MINA