DRUŠTVO SLAJDER

PODGORICA: Proslavljena desetogodišnjica hrvatskog vina Kutjevo u Crnoj Gori

Proslava povodom deset godina  hrvatskog vina “Kutjevo” u Crnoj Gori, održana je sinoć u Podgorici. Održana je i promocija mladog vina “Graševine”, berba 2018, koja je već spremna za pakovanje u flaše.

Kutjevo i kutjevačka vina su simbol hrvatske vinske kulture i tradicije još od 1232. godine. 

-Deset godina za Kutjevo ne znači ništa, zato što je to tradicija iz 1232. godine, ali za nas u Crnoj Gori znači itekako puno. Počelo je kao posao, ali je očigledno da je preraslo u prijateljstvo dva grada, Slavonske Požege i Podgorice –  kazao je Edin Tuzović, izvršni direktor firme Tuegra, predstavništva za Kutjevo u Crnoj Gori.

On je poželio dobrodošlicu brojnim  gostima na sinoćnoj promociji, među kojima je bilo i više od 20 zvanica iz Hrvatske. Kako kaže, Kutjevo i Graševina ih je sve spojila.

Gost iz Hrvatske, iz vinarije Kutjevo, Hrvoje Krnjić ocijenio je uspješnim ,”poznanstvo” Crne Gore sa Kutjevačkim vinima. On je Tuzoviću uručio poklon zahvalnosti, uz poruku da ,,promocije kao što je bila sinoćna organizuje na godišnjem a ne na decenijskom nivou”. 

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić dobio je laskavu titulu kuma ovogodišnje berbe. Nakon nastupa tamburaškog orkestra iz Hrvatske održan je simboličan obred po tradiciji vinara, krštenje vina. Po starom slavonskom običaju, kako je rečeno, svake godine vinogradar pretvara mošt u vino. Martinje tako označava kraj jeseni, početak zime kada su svi radovi u vinogradima gotovi. Poznat po obilježavanju Sv. Martina je kutjevački region. Nijedne godine mošt nije postao vino bez poštovanja ovog obreda uz molitvu i zahvalnost Sv Martinu, zaštitniku vinara.

Kako je objasnio Edin Tuzović, vinarija Kutjevo svake godine bira svog kuma koji krsti berbu te godine. Ambasador Grubišić se zahvalio na tom priznanju i nazdravio  peharom vina. 

-Kutjevačko vino, pa i konkretna Graševina, je nešto što vrijedi svakog novca za to datog. Moj tata je rekao, nema veze sine koliko ćeš daleko otići, kad dođeš u Slavoniju i vidiš ratara kako ore, zastani kraj njega. Stisni mu žuljavu ruku, ugazi bosonog brazdu slavonske ilovače,  ona će ti grijati srce i ako budeš išao na sjeverni pol – kazao je ambasador Grubišić. On je dodao da kad god pije vino sjeti se ruku vinogradara koji pomiluje svaki čokot dok jedan grozd rodi, i koliko rada treba da se napravi dobro vino.

-Ali ovo kutjevačko vino zbližava dvije prijateljske zemlje Hrvatsku i Crnu Goru. Drago mi je što sam ovdje i čast mi je što sam veleposlanik u Crnoj Gori -poručio je ambasador.

Nakon hrvatskog tamburaškog orkestra nastupio je Sevdah bend.

Sinoćnoj promociji, osim delegacije iz Hrvatske, prisustvovao je i ambasador Njemačke, članovi Privredne komore, ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, i brojni predstavnici diplomatskog i javnog života Crne Gore.

This slideshow requires JavaScript.

M.S.

Foto: B. Šekularac