Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Stvoren Šerlok Holms

Foto: Sidney Paget

Ovo je dan kada je stvoren najintrigantniji fiktivni junak, detektiv Šerlok Holms, a njegov kreator je škotski književnik i doktor Artur Konan Dojl, piše Avaz.ba.

Holms se kao lik prvi put pojavljuje u romanu ,,A Study in Scarlet” 1887. Dojl je tada imao 27 godina. Napisao ju je za tri sedmice, a inspirisan je bio predavanjem doktora Džozefa Bela na univerzitetu u Edinburgu. Bel je postavljao dijagnozu pacijentima pri pogledu na njih. Dojl je inspiraciju pronašao i u liku detektiva Ogista Dipea iz kratkih priča Edgara Alana Poa.

Foto: pbs.org

Druga knjiga o Šerloku Holmsu proizašla je iz večere sa britanskim piscem Oskarom Vajldom. Na njoj je bio urednik mjesečnika ,,Lippincott” Džozef Stodart. On je te 1889. ubijedio Dojla da napiše i drugu knjigu o Holmsu i da će biti objavljena, uz dalji serijal o tom detektivu. Stodart se dogovorio sa Vajldom da objavi ,,Sliku Dorijana Greja”. Taj roman i Dojlov ,,The Sign of the Four” objavljeni su u časopisu 1890. godine.

Romani o Šerloku Holmsu imali su mnoge ekranizacije, pa su ga tumačili, između ostalih, Alan Vitli, Jan Mekelan, Kristofer Li, Robert Dauni Džunior, Klajv Merison, Benedikt Kamberbeč i, po mnogima, neprikosnoveni Džeremi Bret.

B.R.