Porto Novi
ART PREPORUKA

VIDEO: Pogledajte spot KIC POP HOR-a za pjesmu ,,Bilećanka”

Prvi spot KIC POP HOR-a promovisan je danas u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” i to na simboličan datum – nekadašnji Dan republike. U pitanju je pjesma ,,Bilećanka”, a povjerenje u režiranju ovog videa dali su mr Nikoli Vukčeviću. Spot je u oktobru sniman kod Spomenika partizanu borcu na Gorici, kamenolomu u Spužu i u KIC-u ,,Budo Tomović’’.
Direktorica KIC-a ,,Budo Tomović”, članica i menadžerka hora Snežana Burzan za MNE magazin tada je rekla da je savjet hora u kojem su dirigent prof. Saša Barjaktarović, Sanja Radusinović iz NVO Kutak i ona, uz podršku članova hora odlučio da prva pjesma koja će biti ekranizovana bude ,,Bilećanka”.

Uz isticanje da je KIC POP HOR za kratko vrijeme postigao popularnost među domaćom publikom i regionalni uspjeh, menadžerka hora mr Snežana Burzan kazala je da je ovaj spot još jedna potvrda toga.
– Spot za pjesmu „Bilećanka“ je pravo umjetničko zvučno i vizuelno remek-djelo, a ovaj hor se jedini u Crnoj Gori, možda i šire, može pohvaliti sopstvenim spotom. Sve to je rezultat istinskog rada i truda, ali i puno odricanja svih članova hora, uz neizostavnu podršku saradnika i, naravno, ljubavi prema muzici, koja nas pokreće – istakla je Burzan.
Dirigent hora Saša Barjaktarović je kazao da ekranizacija ,,Bilećanke” nije slučajna, jer baš ova pjesma izaziva najviše emocija i kod hora i kod publike. Istakao je da je ponosan na cijeli projekat ,,Bez dileme – antifašizam”, cijeli horski ansambl i ovaj spot – kao svojevrsnu krunu svega.
U uključenju video-linkom, reditelj spota Nikola Vukčević kazao je da je sama pjesma bila dovoljno inspirativna, a uz sjajne vokale i muziku je nastao jedan lijep spot, ,,što će i publika prepoznati”.
Sanja Radusinović u ime NU ,,Kutak”, osnivača hora, poručila je da ovo nije običan projekat niti običan hor i dodala da će ‘,,nastaviti da i dalje iznenađuju, nasmijavaju i izmamljuju suzu, ali i reafirmišu najljepše ideje Planete – antifašizam, slobodarstvo i ljubav među ljudima.’’
Aranžaman za ,,Bilećanku’’ je uradio Saša Gajić koji je kazao da je ovim spotom i cijelim projektom KIC pop hor postavio jedan visok nivo, koji treba održati, ali i dodao da se nada novoj saradnji sa horom.
Pored ove premijere, video će biti prikazan i večeras, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”, gdje će od 20 sati biti održan deseti, jubilarni koncert pod nazivom ,,Bez dileme antifašizam”. Kako je i ovoga puta vladalo nezapamćeno interesovanje, karte su odavno preuzete i očekuje se sala ispunjena do posljednjeg mjesta. KIC POP HOR će sa gostima izvesti dvadesetak numera. među kojima: ,,Po šumama i gorama”, ,,Mlada partizanka”, ,,Kaćuša”, ,,Druže Tito, mi ti se kunemo”, ,,Oj đevojko drugarice”,,,Teče Tara”, ,,Da nam živi rad, ,,Bella ciao” i druge. Učestvuju orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore pod dirigentskom palicom Mila Belevića, ženska klapa ,,Alata’’ koju vodi prof. Zoja Đurović, hor i balerine Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić”, plesna trupa ,,Allegro” i koreografkinja Viktorija Strugar, folklorni ansambl KIC-a ,,Budo Tomović’’ sa koreografom Eminom Đečevićem, solisti: Marina Cuca Franović, Renata Perazić, Andrijana Božović, Jovan Vuković, Nadežda Petrović Sredanović, Dubravka Živković, kao i instrumentalisti Enes Tahirović (klavir) i Darko Kolanda (violončelo). Specijalni gost je Đorđe David. Dirigent je Saša Barjaktarović.
B.R.