Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NTO: Održana 14. dodjela godišnjih nagrada u turizmu ,,Wild Beauty Award”

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, održana je večeras 14. dodjela godišnjih nagrada u turizmu „Wild Beauty Award 2018“ u „Vladinom domu“ na Cetinju.

Hotel godine je „The Chedy Luštica Bay“. Mali hotel godine je „La Roche“ iz Tivta. Restoran godine je „Murano Restaurant“ Hotel Regent Porto Montenegro. Plaža sezone je „Drobni pijesak“ u Budvi. Manifestacija godine je „KotorArt festival“ Kotor.

Priznanja WBA 2018 dobili su Porto Montenegro kao event destinacija, „Domaćinstvo Kljajić“ iz Berana za razvoj agroturizma, HG Budvanska Rivijera za implementaciju standarda u hotelijerstvu i HG Casa del Mare iz Herceg Novog za domaći hotelski menadžment brend.

Uručene su pohvale, skulpture i plakete ,,Lovćen“ autora docenta Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Nenada Šoškića i docenta za grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju Ane Matić.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da Crna Gora svakim danom sve više postaje jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u ovom dijelu Mediterana.

On je podsjetio da je u prošloj godini zabilježen rast bruto domaćeg proizvoda od 4,7 odsto, koji je dodatno ubrzan u prvoj polovini ove godine.

– Turizam učestvuje sa više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda. Broj turista iznosio je u 2017. oko dva miliona. Rezultati ostvareni u devet mjeseci ove godine premašuju promet generisan u cijeloj prethodnoj. Naša pažljivo osmišljena politika održivog razvoja u turizmu dala je i daje odlične rezultate i doprinos ukupnom napretku. U Crnoj Gori danas imamo svjetski poznate i prestižne rizorte kao što su Aman, Porto Montenegro, Luštica Bay, uz stalno širenje njihovih kapaciteta, kao i sada izvjesni završetak novog rizorta Porto Novi. Odgovornom investicionom politikom uspjeli smo da zadobijemo interesovanje najvećih svjetskih hotelskih brendova – Hilton, Regent, Sheraton, One&Only, Chedi – kazao je Đukanović.

On je dodao da je u proteklih pet godina u Crnoj Gori otvoreno 115 hotela sa četiri i pet zvjezdica i da iz godine u godinu bilježimo rast broja turista i broja noćenja u sezonskoj i vansezonskoj ponudi.

– Danas u turističkoj ponudi nijesu dovoljni odlični hoteli, čisto more i uređene plaže, kvalitetna skijališta i prirodne ljepote. Sve to mora da prati razvijena infrastruktura, laka dostupnost destinacije, kvalitet zdravstvene zaštite, kulturni sadržaji, nivo bezbjednosti i opšte kulture u zemlji. Upravo na tome predano i sistematski radimo svih ovih godina. Obnavljamo postojeće i gradimo nove saobraćajnice. Radimo ubrzano na boljem avio, pomorskom i drumskom povezivanju sa ostatkom kontinenta. Danas možemo reći da je članstvom u NATO značajno učvršćena stabilnost i podignut nivo bezbjednosti naših građana, radimo na unapređenju vladavine prava i pravne sigurnosti za sve koji posjećuju Crnu Goru ili u njoj žive. Posebno smo fokusirani na unapređenje sistema zdravstvene zaštite. Još ozbiljnije treba da radimo na osposobljavanju nacionalne radne snage, koja može zadovoljiti tržište rada u turizmu na odgovarajućem nivou, kako bi se smanjila zavisnost od uvoza radnika. Sve više se osjeća potreba za unapređenjem proizvodnje hrane, u skladu sa ponudom hotela i rizorta, kako bi obje privredne grane osnažili, učinili konkurentnijim i turistima ponudili autentične crnogorske proizvode – kazao je Đukanović.

On je istakao da vjeruje da je ovo pravi put i za brže dostizanje evropskog kvaliteta života naših ljudi, za otvaranje novih radnih mjesta, i za uvećanje BDP-a. 

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da je ove godine zabilježen rast od pola miliona turista u odnosu na 2015. i više od dva miliona noćenja. U trećem kvartalu ove godine zabilježen je prihod jednak onom u čitavoj 2012. godini, te da je 51 procenat turista u hotelima četiri ili pet zvjezdica.

On je dodao da su po broju gostiju, prihodima i kvalitetu ponude posljednje četiri godine rekordne, ali da je najveći problem u turističkoj ponudi i životu Crne Gore otpad.

– Objavimo rat otpadu. To je nešto što ozbiljno ruži Crnu Goru. Potrebna mi je pomoć svakog od vas – poručio je Radulović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić rekla je da je ovo godina novootvorenih vrata, a da otvorenost za turiste i za investitore jeste negdje karakteristika naše države.

– Broj hotela iz godine u godinu raste, a ove godine imamo i franšize stranih hotela koji se prvi put pojavljuju na Jadranskoj obali – dodala je ona. 

Produžetak turističke sezone, istakla je Radak-Kukavičić, ,,nam je svima dobrodošao, tako da smo imali i u novembru kupače na našim plažama“.

– Skoro da se podsezona spojila s početkom zimske turističke sezone, a to jeste negdje i naš cilj – da brišemo granice između sezona i da našim gostima tokom cijele godine pružimo Crnu Goru, uvijek drugačiju i različitu. Jedinstvo različitosti na malom prostoru jeste naša konkurentska prednost i sve je više koristimo u našim prezentacijama i promocijama. Pojam luksuza se danas mijenja u skladu sa deficitom i autentičnim doživljajem o svijetu. Danas se luksuzom smatra, takođe, biti dio seoskog domaćinstva, boraviti u prirodi, biti u skladu sa zakonima prirode i vratiti se jednostavnosti života – smatra Radak-Kukavičić.

Današnji gosti, kaže ona, traže autentičan, ličan i emocionalan odnos ,,tako da mi moramo i trebamo se ponašati tako“.

– Bez osmijeha gubite draž i ugođaj. A mi jesmo ljubazni domaćini i to su isticali svjetski mediji tokom ove godine u velikom broju časopisa. Takođe, zabilježili smo i dvostruke stope rasta za tržište zapadne i sjeverne Evrope, a isto tako, bilježimo rast sa dalekih tržišta Kine, Japana, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata – istakla je Radak-Kukavičić.

Citirala je Amerikanca koji je došao da živi sa porodicom u Crnu Goru i rekao: ,,Crna Gora je gostoprimstvo veće od života“.

Žirijem je predsjedavao Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, a članovi su bili: Željka Radak-Kukavičić, direktorica NTOCG, Ćazim Hodžić, direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, profesor dr Ivo Županović, profesor gitare Srđa Bulatović, profesor kulinarstva Milan Bukarica, Svetlana Popović Vujotić, novinarka RTCG i Sanja Golubović, urednica i novinarka.

Dodjela prestižnog nacionalnog priznanja WBA ustanovljena je 2005. godine u pravcu podsticanja i afirmacije sektora turizma, unaprijeđenja kvaliteta, promocije i konkurencije, kreiranja i prepoznavanja turističkih vrijednosti, a slijedeći strateško opredjeljenje za stvaranje održivog i prepoznatljivog turističkog proizvoda Crne Gore, čija je osnovna premisa kvalitet na svim nivoima turističke ponude.

Događaju su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan i brojne zvanice iz sektora turizma, kulturnog i javnog života.

(Više fotografija u foto-galeriji)

Mn.M.

Foto: B. Šekularac