PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Sjemenke bundeve štite imunitet, prostatu i srce

Sjemenke bundeve predstavljaju izuzetno zdravu zamjenu za grickalice. Bogate su mineralima, magnezijumom, cinkom i bakrom neophodnim za zdravlje i jači imunitet. Četvrtina šoljice sjemenki sadrži pola preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Ovaj je mineral važan za rad srca, nužan u strukturi kostiju i zuba, a smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.

Sjemenke su ujedno bogate i cinkom zaduženim za jačanje imuniteta, razvoj ćelija, spavanje, raspoloženje, zdravlje očiju, regulisanje insulina i seksualno zdravlje muškaraca. Manjak cinka može uzrokovati dugotrajno korištenje lijekova, a kao posljedica javljaju se gripa i prehlada, hronični umor, depresija, problemi s učenjem i akne.

Osim cinka, sjemenke sadrže i omega-3 masne kisjeline koje štite zdravlje srca i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi koji redovno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kisjelinama rjeđe depresivni.

Uje od sjemenki bundeve i same sjemenke koriste se u liječenju povećane prostate ili hiperplazije. One sadrže fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Sjemenke i ulje bundeve dobri su i u ublažavanju simptoma menopauze. Bogati su fitoestrogenima, biljnim materijama koje se ponašaju kao ženski polni hormoni, uslijed čega smanjuju krvni pritisak, ublažavaju talase vrućine i povećavaju nivo dobrog holesterola.

Sjemenke imaju i protivupalno djelovanje, a istraživanja su potvrdila da osim što čuvaju zdravlje srca i jetre, ublažavaju i simptome artritisa.

Bundevine sjemenke takođe obiluju triptofanom, aminokisjelinom koju tijelo najprije pretvara u serotonin, a potom u melatonin odnosno “hormon spavanja”. Upravo zbog toga preporučuju se ljudima koji pate od nesanice, a najbolje ih je jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

 

Izvor: 24sata