PREPORUKA SPORT

ŠAH: Karlsen odbranio titulu

.

Foto: FIDE

Norveški šahista Magnus Karlsen odbranio je svjetsku titulu pobjedom nad Fabijanom Karuanom u taj-brejku (3:0, bezopotezni šah).

– Veoma sam zadovoljan. Sve je prošlo savršeno – rekao je Karlsen nakon pobjede.

Karuana je u saopštenju za medije čestitao Karlsenu, rekavši da je dao sve od sebe protiv jednog od najtalentovanijih igrača u istoriji šaha.

– Tokom prvenstva pisali su mi navijači iz svih krajeva svijeta i želim da im zahvalim na podršci. Osjećam da smo vratili ovu prelijepu igru na mapu u Americi i nadam se da će ovo inspirisati novu generaciju šahista – poručio je Karuana.

Finale u Londonu će ostati u analima svjetskog šaha – odigrano je 12 partija tokom mjesec i sve su završene neriješenim rezultatom. Magnus je imao priliku da slavi u ,,regularnom toku”, ali je odlučio da protivniku ponudi remi, uprkos tome što je imao bolju situaciju na tabli i prednost u vremenu.

Ipak, nije vjerovao da je situacija ,,potpuno bezbjedna” za njega, pa je pomalo šokirao i protivnika, ali i publiku i analitičare.

Oni su mislili da je tim potezom izgubio poziciju favorita u doigravanju, međutim njegova odluka se pokazala ispravnom.

Serija od 12 uzastopnih remija odigranih u Londonu smatra se jednom od najvećih borbi u istoriji šaha i do sada nikada nije viđeno toliko neriješenih partija.

Karlsen je kao nagradu dobio više od milion dolara. Ovo je njegova treća svjetska titula.

Izvor: B92