Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminuo kreator ,,Sunđer Boba” Stiven Hilenberg

Kreator crtane serije ,,Sunđer Bob Kockalone” Stiven Hilenberg preminuo je danas u 57. godini, potvrdila je matična TV kuća Nickelodeon.
Hilenberg je bio profesor biologije mora na Institutu za okeanologiju u Orandž kauntiju. Kao biolog mora radio je od 1984. do 1987. Od 1987. godine Hilenberg odlučuje da se bavi animacijom, što mu je bila pasija. Pravi nekoliko kratkih filmova, od kojih su ,,The Green Beret” iz 1991. i ,,Wormholes” iz 1992. bili nagrađivani. Dok je pohađao školu za animaciju, dobio je 1991. godine posao za rad na dječjoj TV seriji ,,Mother Goose & Grimm”. ,,Wormholes” je bio njegov rad na Institutu za okeanologiju u Kaliforniji koji je pohađao i za tu tezu dobio je stipendiju od Fondacije ,,Princeza Grejs”. Dok je radio na animaciji za ,,Rocko's Modern Life”, Hilenberg se sprijateljio sa Tomom Kenijem koji će kasnije dati glas Sunđeru Bobu i ostalim saradnicima sa kojima će raditi na ,,Sunđeru Bobu Kockaloneu” Dagom Lorensom i Polom Tibitom.
,,Sunđer Bob Kockalone” nastao je još dok je radio u Institutu za okeanologiju, 1989. godine. Tada je napravio strip ,,The Intertidal Zone”. Pokazao ga je kasnije Martinu Olsonu, jednom od pisaca ,,Rocko’s Modern Life”-a. Olson je bio oduševljen i sugerisao Hilenbergu da ga napiše opet kao animiranu seriju koji će pratiti podmorski život. Godine 1997. se tako Hilenberg fokusira na seriju o sunđeru, piše muzičku temu i razvija karaktere i priču. Sljedeće, 1998. obraća se direktorima Nickelodeon-a, koji prikazuju pilot epizodu ,,Help Wanted”. U početku se glavni lik zvao SpongeBoy, ali kako je to ime već bilo u upotrebi, zbog autorskih prava Hilenberg mijenja ime u SpongeBob (Sunđer Bob). Animirana serija počinje i zvanično da se prikazuje od jula 1999. Hilenberg je svirao ukulele u pjesmi ,,Best Day Ever”.
B.R.
Foto: 
SCVHistory.com