PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Majčina dušica – biljka bez ijednog štetnog sastojka

Majčina dušica je biljka koja nema nijedan štetni, toksični sastojak, pa stručnjaci tvrde da može da se konzumira u neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Samo dvije kašičice majčine dušice zadovoljavaju čak 20 odsto dnevnih potreba organizma za gvožđem, a odličan je izvor i mangana – minerala koji poboljšava funkcionisanje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te potpomaže formiranje hrskavice.

Čaj od majčine dušice ima antiseptičko dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece, a pošto je veoma ukusan i lijepog mirisa, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

U njenom su sastavu, između ostalog, borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.

Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i mamurluka. Smatra se da je učinkovita protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS-a. Takođe umiruje živce, ali ne uspavljuje. Savjetuje se osobama koje pate od napetosti, uznemirenosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.

 

Izvor: Nezavisne