DRUŠTVO PREPORUKA

VRŠNJAČKO NASILJE: Svako peto dijete u Crnoj Gori žrtva

Svako peto dijete je doživjelo vršnjačko nasilje, a skoro jedna polovina nastavnika srednjih škola navodi da se u ovoj školskoj godini desilo da su im se učenik ili učenica požalili da su žrtva nasilnog ponašanja, kazala je Jelena Čolaković, izvršna direktorica NVO Juventas.

Ona je to kazala ja konferenciji “Vršnjačko nasilje u Crnoj Gori: Kako do efikasnog rješenja i prevencije problema?“, u okviru projekta “Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama“.

-U prošloj školskoj godini 25 odsto učenika i učenica 6, 7 i 8. razreda osnovnih škola navelo da je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja. Rješavanje ovog problema, nije odgovornost, niti privatna stvar porodica čija djeca jesu žrtve nasilja, već zahtijeva angažovanje kompletne zajednice – navela je ona.

Ministar prosvjete Damir Šehović ističe da vršnjačko nasilje u najranjivijem periodu sprečava djecu da razviju potencijal i da hrabro koračaju kroz život.

-Od samog okruženja, pa do škole, moramo pokazati djeci da je takvo ponašanje neprihvatljivo – jasan je on.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, poručuje da je nasilje tema koja zabrinjava sve evropske zemlje.

-I vršnjačko nasilje je kompleksan problem koji zahtijeva reagovanje svih nadležnih. Potrebna je posvećenost i reagovanje cijelog sistema u borbi protiv dječijeg nasilja – poručio je on.

 

Izvor: Agencije