PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Kopriva olakšava reumatske tegobe

Kopriva je biljka bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kisjeline i olakša stanje kod reume i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva djeluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mješavinama čajeva protiv dijabetesa.

Preparati od koijrena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se količina gvožđa ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdijeva organizam gvožđem i uspješno djeluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

 

Izvor: Stil