Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

CENTREVILLE: Njemačka turistička organizacija predstavila kampanju ,,Culinary Germany”

Njemačka turistička organizacija predstavila je juče u konferencijskoj sali podgoričkog hotela ,,CentreVille Hotel & Experiences” ovogodišnju kampanju ,,Culinary Germany”. Prezentaciju su prikazale PR menadžerka Tijana Đuričić i Marketing & sales manager Miona Veselinov iz regionalnog sjedišta Njemačke turističke zajednice.
Cilj kampanje je predstavljenje širokog spektra kulinarskog iskustva u Njemačkoj. Naglasak se stavlja, kako na tradicionalna jela različitih njemačkih regija, tako uživanje u vinima i vrhunskoj gastronomskoj ponudi ili međunarodnim specijalitetima u multikulturalno obojenim metropolama. Kada se govori o multikulturalnosti, misli se na uticaj Mediterana, Orijenta i Azije. Stoga se ovom kampanjom Njemačka turistička organizacija obraća putujućim ljubiteljima hrane, u čiju grupu spadaju relativno mladi, obrazovani ljudi, gradski, odnosno porodični tipovi i aktivni korisnici društvenih mreža. Takva ciljna grupa definisana je na osnovu rezultata takozvanog globalnog web indeksa. Anketa je sprovedena među internet korisnicima iz 40 zemalja. Interesantno da je njome pokazano da sedam odsto turista je navelo kao presudni faktor za odluku o posjeti Njemačkoj raznolikost i kvalitet gastronomske ponude. Tri stotine restorana, odlikovanih Michelinovim zvjezdicama, potvrđuju razvoj vrhunske njemačke gastronomije u svjetskom rangu. Neki od njih nalaze se ,,pod vodom”, zatim u UNESCO rudraskom zaštićenom području, pa i u iglou.
U prilog ide u strogodišnja tradicija regionalnih specijaliteta ove zemlje. Za svaku od njih vezano je autentično jelo. Baden ima maultasche, loptice od tijesta punjene kobasicama i spanaćem, Bavarska ima bijele kobasice, Berlin ima uličnu hranu – kobasicu sa karijem currywurst, Brandenburg pikantne kisjele krastavčiće, Bremen se ponosi kafom, a Hamburg ribljom pijacom – ribljim zemičkama i rolicama s haringama. Hesen ima ebbelwei, odnosno jabukovo vino, Meklenburg plodove pasjeg trna, Donja Saksonija zimski zeleni kupus, Sjeverna Raja pivo, Falačko porajnje vino, a Sarska dibbelabbes, odnosno mješavinu ,,labbe” sačinjene od komadića rendanog krompira, prasetine i govedine. Saska ima stollen, kolač od dizanog tijesta sa suvim voćem, Saska Anhalt poznata je po siru sa Harca, Šlezvih-Holhštajn, takođe, se ponosi sirevima, a Tiringija krompirom – tirinškim knedlama.
Njemačka vina isto tako uživaju veliki međunarodni ugled i vinske ture povezuju aktivan odmor i uživanje. Više od 500 stručnih vodiča putuju s turistima kroz 13 vinskih regiona.
Novinari su bili u prilici da probaju dio ukusne slano-slatke ponude i vina.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst i foto: B.R.